Hívatlan állatsereglet a karácsonyfán

Veszélytelen, de hatalmas ízeltlábúsereglet kerül a lakásba a karácsonyfával. Átlagosan 25 ezer rovar, atka, pók rejtőzik az ágak és tűlevelek között és a benti melegben aktivizálódnak is..

Miközben karácsonyfánk csillog és tele van díszekkel, vannak már rajta mások is: átlagosan és kereken 25 ezer rovar, atka, pók rejtőzik az ágak és tűlevelek között. Erre a felismerésre jutott Bjarte Jördal, a Bergeni Egyetemi Múzeum professzora, aki vizsgálatai nyomán egész állatseregletet talált a karácsonyfákként hasznosuló fenyőkön. Ha az ünnepek után kidobjuk a fánkat és egy fehér lepedő fölött jól megrázzuk, magunk is megláthatjuk, mennyi minden lakozik rajta.

Hogy miként kerülnek a fákra? Ott alszanak téli álmot, vagy hogy szakszerűbbek legyünk, hibernálódnak.

Mielőtt ezt tennék, megszabadulnak testnedveik nagy részétől, csak anynyi marad a szervezetükben, amennyi teljesen inaktív. Ám mihelyt bejutnak a meleg szobába a karácsonyfával, azonnal ismét aktív állapotba kerülnek. Ilyenkor a meleg és a fény hatására azt „hiszik”, hogy beköszöntött a tavasz és ideje újra felvenni az évszakos ritmust.

Szerencsére nem kezdenek vándorolni a nappalikban, ott maradnak a fán, már csak azért is, mert magából a fából élnek, nélküle életképtelenek lennének. A háztartásokban amúgy sincs számukra elég és megfelelő élelem, ezért gyorsan kiszáradnak és elpusztulnak. Ezek a rovarok nem jelentenek semmiféle veszélyt az emberre, sem pedig a lakás berendezésére, még allergiás reakciókat sem váltanak ki az erre hajlamosaknál, esetleg csak akkor, ha az átlagosnál több az atka.

A fenyőfák lakóinak száma attól is függ, honnan származik maga a fa. Ha a saját kertünkből, vagy valahonnan a lakásunk közeléből, akkor értelemszerűen több rovar lesz rajtuk, mint azokon, amelyeket távolról, fenyőfatermesztő farmokról szállítanak a piacokra és onnan a háztartásokba. Mindemellett minden fenyőfajnak megvan a maga sajátos faunája, ami a mennyiségben is megmutatkozik: a norvég fenyőké például gazdagabb, a borókaféléké szegényebb.

A laikus egyébként észre sem veszi, hogy mi minden lakozik a fáján, ezek a lények ugyanis jól elrejtőznek, vagy szabad szemmel nem is láthatók, bár egy-egy pók azért feltűnő lehet, ha nagyon keressük. Nagyon ritkán az is előfordul, hogy szunnyadó kullancsok is bekerülnek a lakásunkba a fenyőfákkal, de a fertőzésveszély minimális. A karácsonyfáinkon levő rovarok nagy száma legfeljebb érdekesség, amiről nem árt tudni, de a norvég kutató szerint semmiféle kockázatot nem jelentenek ránk és bútorainkra. Ilyenkor egy kis természetet viszünk be a lakásunkba, annak velejáróival együtt és aggodalom helyet inkább élvezzük a látványát, az illatát, ha már amúgy is ilyen mértékben szorítja ki a városi ember az életéből a természetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.