A maják ünnepre és új ciklusra készülnek

A maják gondolkodásának, így a naptáruknak „téves értelmezéséből” adódott a most felkapott világvége-elmélet – érvel Carlos Barrios guatemalai történész, antropológus. A maják ugyanis sosem vélték, hogy bekövetkezik az apokalipszis – állítja a professzor az El Publico guatemalai napilapban megjelent interjújában.

Szerinte inkább tudatos, semmint véletlen volt a maják naptárának félremagyarázása: ebből egyesek (például a katasztrófaturizmuson nyerészkedők) kultuszt teremtettek.

Valójában csak arról van szó, hogy a maják az idő haladtát másként mérték, mint a napjainkban is érvényes nyugati időszámítás. A maják is hittek az idő ciklikus jellegében, vallási szertartásaik és ceremóniák kötődtek a természet égi és földi körforgásához. Nagy ciklusokat határoztak meg, 5200 évnyi szakaszokat, amelyek rendre bizonyos elemekkel – a tűzzel, a földdel, a vízzel, a széllel, a férfi vagy a női energiával – voltak kapcsolatosak.

A maja naptár fennmaradt két legismertebb ikonográfiája egyaránt csak annyit jelez, hogy 2012. december 21-én következik be az újabb nagy ciklusváltás. A maja időszámításban ekkor ér véget ugyanis a tizenharmadik baktum (egy 394 évet felölelő egység), amellyel egyben teljesül az i. e. 3114-ben kezdődött asztronómiai szakasz. – Ezzel új ciklusba lépünk át, amelyet a harmónia jellemez, a férfi és a nő közötti egyensúly. Nem a négy alapelem, hanem az éter válik mozgatóerővé, ami egyben a tudatnak és a valóságnak is új szintjét hozza – vélekedik a guatemalai szakértő.

Nem véletlen, hogy sem Guatemalában (ahol a lakosság közel harminc százaléka tekinthető őslakos indiánleszármazottnak), sem Mexikó déli részén, így a Yucatán-félszigeten nincs világvége-hangulat. Helyette ünnepi ceremóniákat tartanak, tűzrakással, gyertyagyújtással az új ciklus kezdetét köszöntve.

Iván Franco, a mexikói antropológiai és történeti intézet tagja szerint ideje lenne a szemléletváltozásnak a maják irányában. Yucatán tartomány kétmilliós lakosságának 51 százaléka maja etnikumú, és ezek az őslakosok alkotják a társadalom szegény részét. Ám részben ennek következtében kezdik elveszíteni őseik kulturális hagyományait, és már spanyol szavakkal keverik a nyelvüket. – Nem a földünk, hanem egy ősi kultúra megszünte a valódi kihívás. A maják jelentős részének a mindennapjai apokalipszisben telnek – írta Juan Villoro a mexikói Reforma című napilapban.

Local indigenous Mayan actors perform during the 'Sacred Moments in the Life of the Maya' play in the municipality of Valladolid, in the Mexican state of Yucatan December 20, 2012. At sunrise on Friday, an era closes in the Maya Long Count calendar, an event that has been likened by different groups to the end of days, the start of a new, more spiritual age. The play is part of the celebrations of the Maya Long Count calendar, local media reported. REUTERS/Francisco Martin (MEXICO - Tags: SOCIETY RELIGION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.