Mobilgépek mobil nélkül

Furcsa játékot játszanak velünk a hardvergyártók: a „legmobilabb” komputereknek szánt eszközök (laptop, tablet, ultrabook) alapváltozataiból kihagyják a 3G-t, ezért a mobilinternet csak utólag vásárolt külső perifériával vagy a drágább luxusverziókkal elérhető.

Hogy a marketingszempontból nyilván alaposan végiggondolt taktika mennyire van tekintettel a felhasználók szempontjaira, az valószínűleg vitatható, az azonban bizonyos, hogy a sajátos terméktervezői logika olykor a használhatatlanság határát súroló készülékeket szül. Az iPad 4 Wifi elnevezés nem azt jelenti, hogy a tabletben van wifi, hanem azt, hogy csak wifivel használható: a jócskán százezer forint felett kínált eszköz gyárilag nincs felkészítve a mobilinternetre.

A bevételmaximalizálásban amúgy jócskán a versenytársak előtt járó Apple nincs egyedül ezzel a filozófiával: ugyancsak kispórolták a SIM kártyahelyet és a 3G-antennát a Samsung és a többi konkurens gyártó azonos kategóriájú termékeiből is. Pontosabban: ahogyan az iPad 3-nak, úgy például a Samsung Galaxy Tab 10.1-nek is létezik 3G-s kivitele, több tízezer forinttal drágábban. A jelenség ráadásul nemcsak a tabletek, hanem a laptop/notebook/ultrabook típusú gépek világában is ismert: ha beépített mobilinternetet akarunk, azért prémium árat kell fizetni.

Sőt itt sokkal nagyobb a különbség: miközben 120-130 ezer forintért már tisztességes minőségű (egy közepes asztali géppel összemérhető) hordozható komputert kapunk, 200 ezer forint felett nem nagyon találni olyan modellt, amelybe 3G-t is szereltek. A pluszszolgáltatás természetesen indokolhat némi ártöbbletet, csakhogy itt egy olyan hardverelemről (3G modul) beszélünk, amelynek még az egyedi ára sem több húsz-harminc dollárnál (négy-hatezer forintnál), a nagy gyártók pedig a tömegrendelés révén töredékáron, olykor tíz dollárnál is kevesebbért jutnak hozzá.

A profitgeneráló 3G-s trükkök száma szinte végtelen, és némelyiknél nem lehet kizárni a – sokszor nem is feltétlenül egy cégcsoporthoz tartozó – gyártók összejátszását sem. Annak például látszólag nincs semmi értelme, hogy a legtöbb 3G-s tabletről (amelyekben tehát SIM kártyahely, antenna, hangszóró és mikrofon is van) akkor sem lehet telefonálni, ha történetesen olyan kártyát helyezünk a foglalatukba, amelyen nemcsak adatforgalmi, hanem beszéd-előfizetés is van.

A mögöttes filozófia nyilván az, hogy vegyünk a tablet mellé okostelefont is – más kérdés, hogy a korlátozás általában kijátszható egy telefon-kliensprogram letöltésével. Azt sem feltétlenül jutalmaznák dobogós helyezéssel a korrektségi versenyben, hogy – bár ez inkább a laptopokra és nem a tabletekre jellemző – némelyik gépbe az egyszerűség, vagyis a nagyobb szériaszám érdekében titokban, „ingyenesen” be is szerelik a 3G-t, csak éppen kihagyják a specifikációból, és szoftveresen letiltják, vagy nem mellékelnek hozzá drivert, azaz segédprogramot.

Ha garantáltan „alapáron” akarunk 3G-s készüléket venni, érdemes azoknak a márkáknak a kínálatából választani, amelyek a telefónia felől érkeztek a számítógépiparba (Huawei MediaPad 7 Lite, Nokia 3G Booklet, Sony Xperia Tablet S) – igaz, ezek sem lesznek feltétlenül telefonképesek –, vagy eleve olyan eszközt venni, amely „gyárilag” telefon és tablet egyben (ilyen például a Samsung Galaxy Note I és II vagy a Huawei készülő, hathüvelykes képátlójú újdonsága).

Azt viszont mindenképpen érdemes észben tartani a döntés előtt, hogy a tableteknél és a hasonló hordozható masináknál a mobilitás valódi élményét a mobilinternet adja. Előfordulhat olyan környezet – modern irodaház, jól felszerelt otthoni iroda –, ahol az állandó wifikapcsolat nem kérdés, ám ilyen helyen nem igazán indokolt tabletet használni. Ha pedig „magunkkal akarjuk vinni a világhálót”, akkor előbb-utóbb biztosan kifutunk a vezeték nélküli internet hatósugarából, és szükségünk lesz a mobilnetre.

A 3G modult a laptopokra elvileg utólag is be lehet szerelni – nem feltétlenül olcsón –, a tabletek viszont általában „bonthatatlanok”, vagyis érdemes előre gondolkodni. A külső 3G stick és a beépített mobilinternet használatát pedig valószínűleg csak azok tartják egyenértékűnek, akik az utóbbit még nem próbálták, vagy pedig egy előfizetéssel, de jellemzően felváltva, többféle géppel operálnak. Természetesen ott van még a tarsolyban a 3G-s telefonról wifin megosztott internet is, de ez a biztonság és az akkuidő-optimalizálás szempontjából sem tökéletes megoldás.

Az alapkészülékekben csak wifi van
Az alapkészülékekben csak wifi van
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.