Dagadunk

Felejtsd el a fogyókúrát, egyél annyit, amennyit szoktál, csak csökkentsd a bevitt napi zsírmennyiséget. A következmény: jelentős fogyás – ezt a logikus eredményt mutatta ki egy brit tanulmány, amit a New Scientist tudományos folyóirat közölt.

Az Egészségügyi Világszervezet által megrendelt vizsgálatba bevont 75 ezer ember egyike sem akart fogyni. Pusztán arra vállalkoztak, hogy a szokásos étrendjüket némileg módosítva kevesebb zsíros ételt esznek. Lee Hooper (Kelet-angliai Egyetem, Norwich) és kollégái a fejlett országokban végzett 43 különböző vizsgálat eredményét értékelték. A résztvevők legalább hat hónapon keresztül fogták vissza magukat, az átlagos megtartóztatás hat év volt.

Nemcsak az időtartamban, a zsírcsökkentés mértékében is különböztek a kísérleti alanyok – átlagosan hét százalékkal apasztották a résztvevők a napi zsírbevitelt. Az eredmény sem maradt el. „A kontrollcsoporthoz viszonyítva a korábbinál alacsonyabb mennyiségű zsírt falók testsúlya 1,6 kilogrammal apadt” – mondta a News Scientistnek Hooper.

Ez az alig több mint másfél kilónyi apadás nem tűnik soknak, de ha milliók választják ezt az utat, jelentős lenne a társadalmi hatás. Hooper szerint három százalékkal esne vissza az elhízással összefüggésbe hozható halálesetek száma, mivel csökkennének a légzőszervi problémák és kevesebb cukorbeteg lenne. A lényeg, hogy csökkenteni kell a zsírbevitelt – nálunk is, hiszen egy 2009-es vizsgálat szerint a magyar nők körében a túlsúly és az elhízás előfordulási gyakorisága az uniós tagállamok között a legmagasabb. A férfiak körében mindössze négy tagállam előzi meg Magyarországot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.