Aki megértette a sejthalált

Az Immunológus Sigekazu Nagata professzor kapta az orvostudomány idei Debrecen Díját. Vele beszéltünk.

„Természetesen nekem is van magyar kapcsolatom. A PhD-fokozat megszerzése után körülnéztem a világban, hogy hol tanulhatnék a lehető legtöbbet a tudományterületemen. Két út adódott: vagy az Egyesült Államokba megyek, vagy Zürichben folytatom. Az utóbbit választottam, ahol a magyar származású Charles Weismann mentorként foglalkozott velem. Weismann az 1956-os forradalom után hagyta el Magyarországot és telepedett le Svájcban. Négy éven át dolgoztunk együtt, nagyon sokat köszönhetek neki. Ő jelenti számomra a legfontosabb kapcsolatot a magyar tudománnyal” – mondta lapunknak a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért idei kitüntetettje, Sigekazu Nagata japán professzor.

A tegnap jubileumi, tizedik alkalommal átadott tízezer eurós nemzetközi díjat a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma 2003-ban alapította azon kutatók elismerésére, akiknek a munkája lényeges előrelépést jelent a molekuláris orvostudomány területén. Sigekazu Nagata a sejthalál – apoptózis – megértésében alkotott maradandót. Elsőként azonosította azokat a sejthalálreceptorokat, amelyek aktiválásával a sejtek szabályozott elhalásra késztethetők.

A természetes sejthalál, az apoptózis genetikailag kódolt folyamat. Egészséges felnőtt szervezetben naponta 600 milliárd sejt pusztul és tűnik el szinte nyomtalanul. A sejtek folyamatosan halnak el és pótlódnak. Ha viszont az elhalásra ítélt sejtek nem pusztulnak el, daganatok képződnek. Mai ismereteink szerint nincs olyan rosszindulatú daganat, amelynek kialakulásában ne az elhalás képességének elvesztése lenne az egyik meghatározó esemény.

A japán kutató azt vizsgálta, hogyan lehetne az immunrendszer tumorellenes aktivitását elindítani, és ennek során keletkeznek-e a daganatsejtek ellen antitestek. E célból egereket daganatsejtek kivonatával oltott be, majd izolálta a kísérleti állatok összes B sejtjét, azaz az immunrendszer nagy mennyiségű specifikus ellenanyag termelésére képes sejtjeit. Azt találta, hogy ezen sejtek mindegyike más-más ellenanyagot termel válaszként.

Az ellenanyag-termelő sejteket tovább tenyésztette, és vizsgálta az általuk termelt ellenanyagok daganatölő hatását. Két év kitartó munkája eredményeként talált közöttük egy olyan ellenanyagot, amely a tenyésztő edényben hatékonyan pusztította el a daganatsejteket. Ezt az ellenanyagot visszajuttatta az egerekbe. Az ellenanyag azonban nemcsak a daganatsejteket, hanem néhány órán belül az állatokat is elpusztította.

„Ezeknek az egereket órákon belül elpusztító antitesteknek a segítségével azonosította a számos sejt felszínén megtalálható egyik fehérjecsalád azon tagját, amely képes a sejthalálprogram elindítására mind egészséges, mind daganatos és vírussal fertőzött sejtekben. Az eredmények alapján lehetővé vált új terápiás stratégiák kidolgozása daganatok kezelésében” – olvasható a díj indoklásában.

Nagata profeszszor Japánban született, tudományos pályáját a Tokiói Egyetemen kezdte, majd az Oszakai Egyetemre került. 2007 óta a Kiotói Orvosi Egyetem Orvosi Kémiai Intézetének igazgatója. Annak az egyetemnek a munkatársa, amelynek egy másik kutatója, Jamanaka Sinja, az idei orvosi Nobel-díjas. „Ismerem őt, de nincsenek közös kutatási programjaink. A Kiotói Egyetem Japán második legnagyobb felsőoktatási intézménye, igen sok kiváló emberrel.”

„A debreceni egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézete és Nagata professzor laboratóriuma párhuzamosan dolgozott a sejthalálprogram megfejtésén” – tájékoztatta lapunkat Szondy Zsuzsa professzor. A sejthalállal kapcsolatos kutatások Fésűs László irányításával kezdődtek Debrecenben, Európában az elsők között. A debreceni csoport fedezte fel, hogy a transzgutamináz fehérjecsalád (amelynek első tagját szintén magyar kutatók azonosították a véralvadás folyamatában) másik tagja szintén hozzájárul a sejthalálprogram elindításához, és emellett kulcsszerepet tölt be az elhaló sejtek falósejtek általi eltakarításában is.

A debreceniek bizonyították az adenozin molekula szerepét az elhaló sejtek által közvetített gyulladásgátlásban, míg Nagata professzor publikálás alatt álló kutatásai az adenozin eredetére világítanak rá. A japán kutató számos díjat nyert el, de mégis meglepődött, amikor arról értesítették, hogy a tizedik Debrecen Díjat ő veheti át. Nagy megtiszteltetésnek tartja, hiszen például az első díjat az a Craig Venter vehette át, aki megfejtette az ember teljes örökletes információtartalmának, az emberi DNS-nek a nukleotidsorrendjét.

Nagata professzor jövője bizonytalan, hiszen két év múlva 65 éves lesz, és Japánban az a gyakorlat, hogy legyen bármilyen kiváló kutató valaki, az egyetem kapui bezáródnak előtte. Nyugdíjba megy, talán kell még egy magánintézetnek. Ha nem, keres magának egy másik pályát. De most nem ez foglalkoztatja, hanem az, hogy első magyarországi útja az egyik legnagyobb szakmai elismerést hozta el számára.

Sigekazu Nagata
Sigekazu Nagata
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.