Hét jelölt

Egyre szűkebbnek érezzük Naprendszerünket: a 35 évvel ezelőtt útnak indított Voyager–1 űrszonda lassan a Naprendszer széléhez ér, a Marson robotok kószálnak, a kisbolygó felszínét is megkapartuk, de emberként még nem jutottunk messzire. Csupán a négyszázezer kilométerre lévő Hold felszínére lépett ember. És mégis azon gondolkozunk, hogy másott kialakulhatott-e az élet?

Az életet más naprendszerek központi csillagainak közelében keressük. A gázbolygók nem jönnek számításba, annál nagyobb reményt fűzünk a sziklabolygókhoz. A Space.com honlapon megjelent közlemény szerint a kutatók eddig hét olyan kőzetbolygót tartanak nyilván, ahol elvileg kialakulhatott az élet.

Az egy évvel ezelőtt indult katalógus mindössze két exobolygóról, azaz más naprendszerben található bolygóról adott hírt. Abel Mendez Puerto Rico-i kutató azt remélte, hogy további egy-két bolygó kerülhet fel egy év alatt a listára, ehelyett öttel bővült a katalógus. Mendez szerint a mérőeszközök korszerűsödésével egyre pontosabban eldönthető, hogy az adott égitest a lakható zónában helyezkedik-e el vagy sem. Jelenleg további 27 exobolygót elemeznek, de a potenciális lakóhelyek listája gyorsan bővül – elsősorban a Kepler-űrteleszkópnak köszönhetően.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.