Brit pornózár

Kötelező otthoni pornószűrésre utasítaná a gyermeket nevelő családokat a brit kormány. A konzervatív kormányfő nevéhez fűződő kezdeményezés a közösségi szolgáltatások „gyermekvédelmi” célú tartalomszűrésére is lehetőséget teremtene.

Ha a javaslatot elfogadják, akkor a szigetországban minden számítógép-vásárlás, illetve internet-előfizetés előtt az értékesítőnek meg kell kérdeznie az ügyfelet, hogy van-e kisgyermek a háztartásában. Ha a válasz igen, akkor a gépen, illetve a szolgáltatáscsomagban aktiválják az automatikus pornószűrést. A korlátozás természetesen kikerülhető, de csak egy olyan szoftveres megoldással, amihez elvben csupán a felnőtt előfizető ismeri a kulcsot.

A régi előfizetőket is arra ösztönöznék, hogy végeztessék el a szolgáltatóval a testre szabást, amely adott tartalomtípusokra, oldalakra (Facebook), illetve napszakokra is képes szűrni. Az ötletnek természetesen számos gyenge pontja van: a Nagy-Britanniában is használható mobilnetre külföldön is elő lehet fizetni, aki pedig online boltból vásárol számítógépet, ahhoz eleve nem feltétlenül valamilyen brit raktárból, illetve cégtől érkezik az áru.

A koncepció első, májusi változata még sokkal szigorúbb volt: abban az összes pornográf és egyéb „problémás” tartalmat eleve blokkolták volna, és csak azok a felnőttek kérhették volna a korlátozás feloldását, akik ragaszkodnak a szóban forgó nézni- és olvasnivalóhoz. Ezt a verziót azonban a jogvédők megfúrták, méghozzá pedagógiai megfontolásból: olyan megoldást preferáltak, amely nagyobb felelősséget ró a szülőkre annak megválogatásában, hogy mit láthatnak a gyermekeik az interneten. A rendszert a jövő év elején vezethetik be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.