Gmail: levélváltás

Egy évvel a legutóbbi redizájn után ismét megváltozik a Gmail levelezőrendszer kezelőfelülete. Az átalakulás ezúttal radikálisabb lesz, mint az előző, a konzervatív felhasználók ugyanakkor átmenetileg a régi verziót is választhatják.

A leglátványosabb újdonság rögtön a levélíráskor felbukkan: az új (üres) levél helyett egy kisebb, a Csevegés nevű chatszolgálatáséhoz hasonló beíró ablak ugrik fel. Ennek az az előnye, hogy az aktuálisan szerkesztett levél különválik a beérkezett levelek postafiókjától: levélírás közben is visszanézhetjük a korábbi levélfolyamokat, nem kell a félkész levelünket piszkozatba menteni. Ráadásul egyszerre több, megírás alatt álló levél is előttünk lehet, nem kell hozzájuk új ablakokat nyitni (a levélíró ablakokat le lehet pakolni a képernyő aljára).

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Átalakult az Eszköztár is: a régi funkciók megmaradtak, de a helyük módosult (némelyik látszólag el is tűnt, de a program egy új levél megnyitásakor felajánlja az elérhető, ezentúl grafikus ikonokkal jelölt eszközöket).

A Beállítások menüpont ezentúl nem lesz eldugva: kiemelve találjuk majd a fenti vízszintes menüsorban. Ennek is oka van: az új Gmail minden eddiginél nagyobb mértékben és egyszerűbben testre szabható, a mérete, a külalakja, a háttere és minden más fizikai tulajdonsága a felhasználó igényeihez igazítható.

A változások bemutatásához készült egy hivatalos demo, amit a Google már most is rendszeresen felajánl a postafiók-tulajdonosoknak, ám ez az alkalmazás magyarul még nem elérhető. A szintén a Google-hoz tartozó YouTube-on ugyanakkor már fent van egy „oktatóvideó” a legfontosabb új elemekkel.

A 2004-ben indult, magyar nyelven 2009 óta hozzáférhető Gmail még nem a legnépszerűbb, de újabban az egyik leggyorsabban növekvő táború levelezőrendszer. Kedveltségét részben az egy-egy postafiókhoz járó 10 gigabájtos tárhelynek, részben a kényelmi extráknak (beépített spamszűrő, mappák helyett címkék, az elküldött levél opcionális „visszahívhatósága” stb.) köszönheti, ám a vállalati szférában mindezek ellenére le van maradva az Outlook mögött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.