Néptáncok négy dimenzióban

A népzene beköltözött a számítástechnika egyik hazai fellegvárába. Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (SZTAKI) épületében tegnap egy ifjú hölgy dunántúli ugrós táncot mutatott be egy zöld drapériával körbeölelt fülkében. Mozgását tizenhárom kamera rögzítette, s ültette át négydimenziós (időben változó) adatállományba.

Egyedül táncolt, de akár a partnere mozgását is rögzíteni tudta volna a Norvég Alap 2,4 millió eurós támogatásával létrejött 3DICC és 4D Stúdió névre keresztelt laboratórium műszerparkja. Az Európában is unikális rendszer háromdimenziós képet készít bárkiről több millió képpont alapján. Érzékeli a test mozgását, így például azt is, hogy mikor melyik lábbal lép a táncos, és milyen erővel lép a talajra. A szomszédos teremben más rendszerben működik az adatrögzítés.

Ott egy hetven érzékelővel felszerelt ruhát ölthet magára az ember, amely ugyan csak hetven pont mozgásáról ad információt, de azok egymáshoz viszonyított helyzetét a térben pontosan rögzíteni tudja. Az MTA SZTAKI-ban olyan informatikai infrastruktúra kifejlesztése volt a cél, amely lehetővé teszi néptáncok nagy pontosságú és valósághű megörökítését. A kiépített infrastruktúrát olyan mozgásadatbázis létrehozására használják fel, amely magyar és norvég néptáncok négydimenziós adatait nagy felbontásban tárolná.

A rendszer használatával minden irányból megfigyelhető a táncos mozgása. A tegnapi bemutatót vezető Baranyi Péter Zoltán, a SZTAKI 3DICC Kutatólaboratóriumának vezetője szerint mindez annak köszönhető, hogy a kutatóintézetben rendelkezésre álló informatikai infrastruktúra (Vir-Ca) elérte azt a szintet, ahol az emberi test minden pontjának térbeli követése és megörökítése, továbbá ezen pontoknak valósághű csontvázmodellekhez történő illesztése is lehetővé válik.

Az adatbázisban tárolandó adatok mögött álló, matematikailag időtlen modell garantálja, hogy a technológiai fejlődéssel együtt sem lesz szükség később a táncok újbóli felvételére. Az intézet munkatársainak tervei között szerepel egy nemzetközi informatikai platform kialakítása is. Az adatbázisban használt időtálló reprezentációnak köszönhetően lehetőség nyílna arra is, hogy az alkalmazások a megörökített mozgásokon különböző változásokat (újrapozicionálást, forgatásokat) hajtsanak végre, ami hasznos lehet a korábbiaknál természetesebben viselkedő virtuális formák létrehozásakor.

Ezenfelül olyan mozgásokat elemző adatbányászati alkalmazások is készülhetnek, amelyek antropológusok, etnográfusok, előadóművészek és szórakoztatóipari szakemberek munkáját is megkönnyíthetik. Baranyi Péter Zoltán hasonlata szerint, ahogy Kodály Zoltán egy gramofont tekerve őrizte meg a jövő számára a népdalokat, a SZTAKI-ban az elérhető legjobb technológiával szintén a jövő számára rögzítik a még rögzíthető – mert még van, aki eljárja – néptáncokat.

Dunántúli ugrós – 4D-s változatban készül a felvétel
Dunántúli ugrós – 4D-s változatban készül a felvétel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.