Oxigénkúrára küldik a csontokat

Különösen közlekedési baleseteknél fordul gyakorta elő, hogy a sérülés következtében a csont(ok)ból darabok hiányoznak, amiket valamilyen úton pótolni kell. A csonthiányok megfelelő eltüntetését világszerte intenzíven kutatják – Horváthy Dénes, a Semmelweis Egyetem Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézetének munkatársa azt vizsgálja, miként segíti a nagynyomásos oxigénterápia (hiperbár-terápia) a csontosodást.

Korábbi vizsgálatok szerint a csonthiánypótlás kialakítása után jelentős oxigénveszteség alakul ki a sérülés helyén. Ez az oxigénhiány csupán az erek újbóli kialakulása után szűnik meg. A hiperbár-terápiával még ez előtt jelentősen csökkenthető a helyi oxigénhiány, így segítve a gyógyulást. Ennek során a páciensek nyomásálló kamrában (úgynevezett keszonkamrában) a normál légkörinél 2,5-szer nagyobb nyomáson, kizárólag oxigént lélegeznek be. A tiszta oxigén a szokványoshoz képest 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására a szervezetben beinduló élettani folyamatok a sérült területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

Ilyen túlnyomásos terápiát jelenleg is eredményesen alkalmaznak például lábszárfekélyek, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések, fertőzések, gyulladások, fülzúgás, illetve migrén kezelésére.

A csonthiánypótlás terén az egyik legígéretesebb terület a csontgraftbeültetés, hiszen a csontból kinyert, élő sejtektől megtisztított csontszövet (graft) beillesztése ideális megoldást kínál. „Olyan csontpótló anyagot szeretnénk kifejleszteni, mely a szervezet saját sejtjeit megmozgatva a lehető leggyorsabban pótolja a hiányzó csontszövetet” – magyarázza Horváthy Dénes. Technikájuk előnye, hogy a csontgraft a csontra jellemző szerkezetet megtartja, ezt a szervezetnek nem kell újra kialakítani, valamint a felszínére egy olyan vérplazmafehérjét tesznek, amely nagyobb arányban vonzza a sérülés helyére a szervezet saját őssejtjeit, amelyek csontsejtekké alakulva gyorsabb gyógyulást eredményeznek.

A kutatások jelenlegi fázisában patkányokon végeznek csontosodási vizsgálatokat. Akkora rést nyitnak az állatok fején, ami önmagától már nem gyógyulna be, majd ebbe teszik a csontgraftot. A fehérjével bevont graft arra is alkalmas, hogy zsírból, csontvelőből származó őssejteket tapasszanak a felszínére, ezáltal növelve a sérülés helyén a lokális őssejt-koncentrációt. A patkányokat a humán kamránál jóval kisebb kamrába teszik, ahol egy órán keresztül túlnyomáson tiszta oxigént lélegeznek be. A magas nyomáson feldúsul a vérbe beoldott oxigén szintje, és az éltető gáz különböző szövetekhez eljutva segíti gyógyulásukat. Horváthy Dénes jelenleg azt vizsgálja, hogyan nő a patkányok csontszövete ilyen körülmények között. A kutató szerint azt már bebizonyították, hogy a hiperbár-terápia és a sejtterápia külön-külön segíti a csontbeépülést. Azt reméli, hogy két eljárás hatása nem csupán összeadódik, hanem egymást segítve jelentősen gyorsabb csontgyógyulás érhető el.

Beültetésre váró csontimplantátumok
Beültetésre váró csontimplantátumok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.