Nem dobog a műszív, de életet ad

A Semmelweis Egyetemen egy végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő férfinak ültettek be Magyarországon elsőként végleges műszívet, melynek segítségével a beteg tovább élhet.

A beavatkozás nem tűrt halasztást, mert a beteg szervezetének vérellátási zavara miatt egyéb szervei is károsodtak. A beavatkozás jól sikerült, a beteg könnyen mozog, időnként szobabiciklizik is.

Ha minden kedvezően alakul, két-három héten belül hazamehet. Az egyetem közleménye szerint az 51 éves férfin a két és fél órás műtétet szeptember 20-án a városmajori klinikán végezték el. A végleges műszívet – amely lényegében egy bal kamrai keringéstámogató eszköz – csak olyan betegben használják, aki közvetlen életveszélyben van, és nincs semmilyen más kezelési lehetőség.

A férfi hónapokkal ezelőtt felkerült a szívtranszplantációs várólistára. Folyamatosan romló állapotára tekintettel azonban orvosai műszív beültetése mellett döntöttek – nem akadt ugyanis számára megfelelő donorszív. A műszív tulajdonképpen egy miniatűr pumpa, ezt ültették a testébe, ez áramoltatja a vért, támogatja a jelentősen legyengült szív működését. A félkilós pumpa átmérője nagyjából tíz centiméter.

A műszív különlegessége, hogy nem ütemesen működik, hanem folyamatosan, ezért a betegnek gyakorlatilag nincs pulzusa. A szerkezet elektromos árammal működik, a bőrön keresztül egy vékony kábellel kapcsolódik az akkumulátorokhoz. Az elemeket egy övön lehet hordani, ennek köszönhetően a beteg nincs ágyhoz kötve.

A szerkezet beültetése nagyjából két szívtranszplantációs beavatkozás árába kerül, azonban hosszú távon költséghatékony megoldást jelenthet a súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésére. Az eljárással javíthatják a végstádiumú szívelégtelen betegek esélyét a későbbi szívátültetésre, de bizonyos esetekben arra is alkalmas, hogy kiváltsa a szívátültetést, és tartós, végleges terápiaként szolgáljon.

Magyarországon jelenleg 300 ezer beteg él szívelégtelenséggel, a betegek fele a diagnózis felállítását követő négy éven belül, míg a végstádiumú páciensek fél éven belül meghalhatnak.

A szívelégtelenség a szív működésének olyan zavara, melynek következtében a vérkeringés nem tudja biztosítani a szervek és szövetek számára a mindenkori igényeknek megfelelő oxigént és energiát. Emiatt a beteg fáradékonyságról és nehézlégzésről számol be. Enyhébb esetben ez csak terheléskor jelentkezik, súlyos esetben már nyugalomban is vérellátási zavar és a fontos szervek, mint például a vese és az agy működési zavara jöhet létre.

A jobb donorellátás érdekében már folynak a tárgyalások, hogy Magyarország jövőre teljes jogú tagja lehessen az Eurotransplant nemzetközi szervelosztó szervezetnek – jelentette be tegnap Szócska Miklós egészségügyi államtitkár Budapesten.

A szív működését segítő pumpa folyamatosan áramoltatja a vért
A szív működését segítő pumpa folyamatosan áramoltatja a vért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.