A csokoládétól megindultak a patkányok

Svájci kutatók kiváló eredményeket értek el kísérleti állatok gerincvelősérüléseinek rehabilitációja során. A speciálisan kezelt gerincsérült patkányok járni, sőt futni is tudtak a sikeres rehabilitáció után.

Grégoire Courtine és munkatársai a Lausanne-i Szövetségi Technológiai Intézetben (EPFL) gerincsérülés miatt lebénult rágcsálókat kezeltek egyidejűleg vegyszerekkel és az idegek stimulációjával. Azonosították azokat a vegyületeket, amelyekkel az agy aktiválja a mozgatóidegeket. Ebből a koktélból fecskendeztek be egy adagot az idegekhez, ugyanakkor elektromos impulzusokkal stimulálták a gerincvelőt. A kezelés hatására a kísérleti állatok egy héttel a súlyos sérülés után képessé váltak egy mókuskerékben lépkedni.

A csoport a sikeren felbuzdulva módosította a kezelést. A sérült állatokat egy hám segítségével álló helyzetben rögzítették úgy, hogy lábukkal érintették a talajt. Így ha már képesek voltak rá, akár lépkedhettek is. A stimuláló szer ebben az esetben egy szelet csokoládé volt, amit úgy tettek a patkányok orra elé, hogy ne érjék el azt. A feltételezések szerint az agy állandóan ingereket küld az izmokhoz, hogy igyekezzenek becserkészni az ennivalót. Az elgondolást siker koronázta, a sérült gerincvelőben olyan folyamatok indultak el, amelyek hatására részlegesen helyreállt a sérült szakasz. A kísérleti állatok idegszálai növekedésnek indultak, és többé-kevésbé áthidalták a sérült szakaszt az agy és a gerincvelő között. A javulás hatására a kísérleti alanyok két-három hét után megtették az első bizonytalan lépéseket, és hamarosan rövidebb sétára is képessé váltak.

Courtine a sikeres eljárást igyekszik sérült emberek gyógyításában felhasználni, habár nyilvánvaló,hogy egy emberi szervezet sokkal bonyolultabb, mint egy kísérleti patkányé. Nehezíti a helyzetet, hogy a stimulációs eljárás a sérülés után közvetlenül alkalmazva a leghatékonyabb, és az idő múlásával eredménytelenné válik. Másik kérdés, hogy az új idegszálak milyen mértékben képesek helyettesíteni az eredetiket.

Kelj fel és járj!
Kelj fel és járj!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.