Egészségesen öregen

„Az öregedés mítosza” című könyvében Joseph Chang azt írja, hogy születésünk pillanatától öregszünk. Kivétel csak a filmekben van: a Benjamin Button különös életében a főhős aggastyánként születik és csecsemőként hal meg.

De mi az oka annak, hogy néhányan viszonylag egészségesen és tűrhető külső formával megérik a százéves kort, míg mások már 65 évesen alig bírnak kimászni az ágyból? Miért ez a hatalmas különbség? Aki rájön a magyarázatra és azt érdemben befolyásolni tudja, hatalmasat kaszálhat, hiszen százmilliók problémájára talál gyógyírt.

Az USA Népszámlálási Hivatala és a Népegészségügyi Intézet jelentése szerint jelenleg félmilliárd 65 évnél idősebb ember él a Földön, 2040-ben már 1,3 milliárd ilyen korú lesz. Számos országban a 80 évesek vagy az annál idősebbek száma bővül a legdinamikusabban. Két amerikai kutató – Steve Austad és Jay Olshansky – egyenesen arra fogadott, hogy 2150-ben él majd olyan személy, aki 2000-ben született. Ám ahhoz, hogy valaki megérje a 150 éves kort, a tudománynak valamilyen öregedést lassító móddal kell előállnia.

Chang a génekben találta meg az egészség megőrzésének kulcsát. Az emberi DNS megközelítőleg 20-25 ezer génből áll, amelyek működésének a megértése még gyerekcipőben jár. Az már kiderült, hogy génjeink kifejeződése, azaz a génexpresszió változik az életkorral. Chang és munkatársai is az öregedést befolyásoló gének beazonosítására koncentráltak. Állításuk szerint egyedi génexpressziós mintákat fedeztek fel, amelyek az öregedési folyamat különböző fázisaihoz köthetők.

Azaz igazolták, hogy a génexpresszió változik az életkorral, ezeket a változásokat pedig befolyásolni tudják táplálékkiegészítőkkel, krémekkel. Ez az a pont, ahol a tudomány és az üzlet kart karba ölt. Az amerikai kutató szerint génjeink nem jelentik végzetünket. Az számít, hogy mit kezdünk ezekkel. Ennek a tételnek kézenfekvő igazolása az egypetéjű ikreken végzett elemzés. Az azonos génkészletű egypetéjű ikrek tagjai az eltérő életvitel miatt gyakran rendkívül eltérő módon öregszenek meg. Chang szerint minden a választáson múlik: hogyan táplálkozunk, mennyit dohányzunk és mozgunk, milyen a stressz-szintünk, és milyen környezeti tényezők érnek bennünket? Ha a helyes utat választjuk, akkor nem lesz szükségünk a különféle, aranyáron mért kenceficékre és táplálékkiegészítőkre.

De mivel az emberek többsége halandó, élvhajhász, a könnyebb ellenállás irányába halad, ugyanakkor a koránál fiatalabb és szebb akar lenni, kenceficéket és táplálékkiegészítőket vásárol. Olyan termékeket, mint amilyeneket Chang cége, a Nu Skin gyárt. A könyv azonban semmibe sem kerülő tanácsokkal is szolgál. Nevessünk sokat, mozogjunk minél többet, étkezzünk változatosan. Kezeljük okosan a stresszes helyzeteket, maradjunk tevékenyek, olvassunk minél többet. Ha a tanácsokat megfogadjuk, jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és a pénztárcánk sem apad a fiatalító krémek és pótszerek vásárlása miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.