Bármikor kitörhet a Fuji

Szantorini szigete alatt óriási magmabuborék növekszik, s a japánok szent hegye, a Fuji is bármikor kitörhet – a vulkanológia iránt érdeklődők két érdekes hírt is olvashattak a napokban a hazai sajtóban.

Egy szakmai portál azonban arra figyelmeztet, hogy ahogy a földrengéseket nem lehet megjósolni, arra sincs módszer, hogy a vulkánkitörések idejét pontosan megmondjuk. Óriási magmabuborék növekszik Szantorini szigete alatt, az olvadt kőzetek mennyisége 2011 januárja és 2012 áprilisa között 10-20 millió köbméterrel növekedett – hangsúlyozzák brit kutatók, akik vizsgálataik eredményeit a Nature Geoscience folyóiratban tették közzé.

Megelőzendő a pánikot a szerzők hozzáteszik, hogy nem várható a tűzhányó kitörése. A beszámolót ismertető MTI-hír arra is kitért, hogy a műholdfelvételek és a GPS-adatok elemzése szerint a vizsgált időszak alatt a turisztikai látványosságként ismert sziget 8–14 centimétert emelkedett meg a magmabuborék növekedésének „köszönhetően”.

Szakmai berkekben megegyezik a vélemény, hogy a tavaly nyár óta tartó szokásosnál erősebb szeizmikus aktivitás valószínűleg friss magma benyomulását jelezheti a térségben. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy rövidesen vulkáni működés kezdődik, csupán azt, hogyan éli egy éppen szunnyadó vulkán az életét.

Miközben alszik – olvasható egy korábbi bejegyzés a Tűzhányó.blogspot.hu szakmai oldalon –, a mélyben töltődik fel a rendszer. Hasonló esemény az izlandi Katla alatt többször is bekövetkezett 1999 óta. A figyelem tehát nem felesleges, azonban vulkánkitörés-nézőbe induló hajókra még korai jegyet venni.

Bármikor kitörhet a Fuji, a világ egyik leghíresebb tűzhányója, amelyet ősidők óta szent helyként tisztelnek Japánban – tette közzé mérési eredményeit egy nemzetközi kutatócsoport. A 3700 méter magas, Tokiótól 100 kilométerre fekvő vulkán utoljára 1707-ben tört ki, akkor egy földrengés indította be a kitörést, aminek során láva nem, de mintegy 800 millió köbméter vulkáni hamu lepte el a környéket.

Az akkoriban Edo néven ismert Tokióra több centiméter vastag hamueső hullott. Az MTI által közölt hír szerint a Fuji környékén 2000–2001-ben regisztráltak egy sorozat kisebb földrengést olyan jellegzetes mintában, ami a vulkánkitöréseket szokta megelőzni. A tavaly márciusi nagy földrengés tovább rontott a helyzeten, és egy 34 kilométer hosszú új törésvonalat nyitott meg, éppen a hegy alatt.

A kutatók szerint a tavaly tavaszi földrengés által elindított tektonikus mozgások kritikus szintre emelték a vulkán magmakamrájában a nyomást. Becslésük szerint három éven belül várható egy erőteljes kitörés ennek következtében, de egy nagyobb földrengés is elindíthatja ezt. A katasztrófa-forgatókönyvek szerint egy ilyen rengés és az azt követő vulkánkitörés több mint 300 ezer áldozattal járna.

A Fuji egy alvó óriás, ami már több mint 300 éve szunnyad. Hosszú ez az idő vagy kevés? A kitörési kronológia erről nem sokat árul el, abban sok a bizonytalanság. Tény, hogy a Fuji egy időzített bomba, amelynek egy jövőbeli kitörése komoly problémákat fog okozni. Veszélyes vulkán, éppen ezért a japán vulkanológusok minden bizonnyal naprakészen követik a viselkedését – olvasható a Tűzhányó.blogspot.hu szakmai oldalon.

Mi az, ami valóban egy közelgő kitörésre utalhat? Gyakoribbá váló földrengések, a hegy felszíne egyre jobban kidomborodik (ez a magma növekvő nyomásából adódik), megnő a kén-dioxid- és szén-dioxid-gázkiáramlás. Ezeket a jeleket kell figyelni a hegy közelében. Addig pedig arra kell felkészülni, hogy milyen hatása lehet a Fuji jövőbeli kitörésének! Tokió mindössze 100 km-re fekszik a tűzhányótól, és egy ilyen gazdasági központot ki tudja, hogyan érne egy nagyobb kitörés. Ilyenre még nem volt példa a modern történelemben, de valamikor lehet...

Az, hogy egy aktív vulkánra valaki azt mondja, hogy bármikor kitörhet, olyan, mintha azt mondaná, hogy holnap is felkel majd a nap. A kérdés persze csak az, hogy mikor. A vulkánkitörés pontos idejét senki nem tudja megjósolni, olyan badarságot pedig egy szakember nem mondhat, hogy három éven belül kitör egy vulkán, például a Fuji.

Tokiói látkép a Fujival
Japan's Mt Fuji, covered with snow, is seen through Shinjuku skyscrapers in Tokyo January 8, 2006. The recovery of Japan's economy has been helped by a strong recovery in exports and a rise in corporate profits that has filtered through to lower unemployment rates and raise incomes. The recovery has bolstered confidence in the stock market, where the Nikkei share average surged 40 percent in 2005. REUTERS/Kimimasa Mayama
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.