Nem mindenben jobb a bio

A bioélelmiszerek fogyasztásától nem lesz egészségesebb az ember, az viszont tagadhatatlan, hogy kisebb lesz a szervezet vegyszerterhelése – erre a következtetésre jutottak a Stanford Egyetem kutatói. Nem a levegőbe beszélnek, hiszen számos, ezzel a kérdéssel foglalkozó tanulmányt néztek át minden részletre kiterjedően.

A biotermelők által eddig hangoztatottakkal ellentétben a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a bioélelmiszer vitamin- és tápanyagtartalma nem haladja meg a hagyományos ételekét. A bioélelmiszerek előállításakor tiltott a szintetikus növényvédő és rovarölő szerek, fertőtlenítők alkalmazása, illetve hormonokat és antibiotikumokat sem használhatnak a termelők, az állattartásban pedig alapfeltétel a legeltetés.

Az Annals of Internal Medicine-ben közzétett jelentés alapja 17 összehasonlító vizsgálat – ezekben hagyományos és bioélelmiszerekkel táplálkozó fogyasztókat hasonlítottak öszsze –, illetve 223 másik tanulmány is előkerült, amelyekben a különféle tápanyagok szintjét, baktériumok, gombák vagy peszticidek mennyiségét elemezték gyümölcsökben, zöldségekben, gabonában, húsban, tejben és tojásban. Összességében nem volt kimutatható különbség az eltérő módon előállított élelmiszerek tápanyagtartalma között, ugyanakkor a bioélelmiszerek 30 százalékkal kisebb valószínűséggel tartalmaztak növényvédő szereket.

Az elemzésekből az derült ki, hogy a különböző úton előállított gyümölcs- és zöldségfélék hasonló mennyiségű vitamint tartalmaztak, illetve a tejben is nagyjából azonos mennyiségű fehérje és zsír volt – bár néhány tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy az ökotej több omega-3 zsírsavat tartalmazott. Egy másik különbség: a biotermékekben kissé több volt a foszfor. „Az emberek többféle okból döntenek az organikus élelmiszerek megvásárlása mellett. Ezek egyike a feltételezett egészségügyi előny, de szerepet játszik a döntésben a környezetvédelem és az állatok megmentése is” –idézte a BBC Crystal Smith-Spangler kutatásvezetőt, a Stanford Egyetem munkatársát.

A hagyományosan előállított élelmiszerek több mint harmadában találtak peszticidmaradványt, míg a biotermékeknél ez az arány mindössze hét százalék volt. A tanulmányból ugyancsak idéző MTI szerint a biogazdálkodók által gyártott disznó- és csirkehúsban 33 százalékkal kisebb eséllyel volt jelen három vagy több antibiotikummal szemben rezisztens baktérium, mint a hagyományosan termelt húsokban. Az előírt határértéket Smith- Spangler szerint csak elvétve haladta meg a szennyező anyagok mennyisége a bio-, illetve a hagyományos élelmiszerekben, ezért nem egyértelmű, hogy a kimutatott maradványoknak milyen egészségügyi hatásuk lehet.

A londoni egészségügyi minisztérium a brit hírportálnak úgy kommentálta az eredményt, hogy a bioélelmiszerek lehetséges előnyeinek bizonyítására további vizsgálatokra van szükség. A jelentést támadó kritikusok azt mondják, hogy a munka nem meggyőző, és további vizsgálatok kellenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.