Jobb lehet a gyógyszerhatás

Matematikai modellezéssel segítik a HIV vírussal fertőzött betegek eddigieknél is hatékonyabb multidrog-terápiáját – jelentette tegnap harvardi kutatók eredményeire hivatkozva a Sciencedaily.com tudományos hírportál. Az eljárás hosszú évek megfigyelésén alapul, a lényege pedig annak feltárása, hogy a betegek milyen hűen követik az orvosi utasításokat, illetve az eltérő gyógyszerszedési gyakorlat milyen gyógyszer-rezisztenciát eredményez. A legújabb felismerés, hogy a különböző hatóanyagokból álló koktélok szedése esetén az egyes összetevőkkel szemben eltérő módon alakul ki a rezisztencia. A Nature Medicine szaklapban megjelent beszámoló szerint ezekre az eltérő mechanizmusokra az orvosok felkészülhetnek, illetve olyan gyógyszerkombinációkkal állhatnak elő, amelyekkel szemben kisebb eséllyel alakul ki rezisztencia. A kutatásokat vezető harvardos professzor, Martin Nowak és kollégái dolgozták ki ennek matematikai alapját.

A kutatás során olyan alapvető elemeket vizsgáltak, hogy a HIV kórokozója miként reagál a különböző gyógyszeradagokra. Ha a gyógyszer szintje alacsony – a betegnek rosszul írták fel, vagy kihagyott néhány adagot –, a vírus jobban tud szaporodni. Az optimálisnál nagyobb dózis ugyan kontrollálja a vírust, ugyanakkor megnöveli az esélyét a gyógyszerekkel szemben rezisztens mutáns törzsek kialakulásának. A következő lépés a matematikai modell elkészítése volt. „A modell lényegében azt szimulálja, hogy mi megy végbe a kezelés során” – idézte a lap a kutatás egyik résztvevőjét, Daniel Scholes Rosenbloomot.

A modell segítségével meg tudták mondani, hogy idővel miként változik a gyógyszer hatékonysága, azaz nő vagy csökken a vírusok száma. A modell segítségével az orvosok hatékonyabb és olcsóbb gyógyszerkoktélokat alkothatnak. Ez jó hír a társadalombiztosítás számára, hiszen az elmúlt évtizedben drasztikusan megnőtt az AIDS-betegek gyógyszereire fordított összeg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.