Géndiagnosztika zebradánió-atlasszal

A mesterséges környezeti hatások miatt bekövetkező genetikai változások előrejelzését és azonosítását segíti az a magyar fejlesztésű analizáló berendezés, amelynek kifejlesztését – egy összesen közel félmilliárd forintos költségvetésű uniós projekt keretében – egy hazai informatikai cég végzi.

A szoftveres és hardveres elemeket egyaránt tartalmazó eszközrendszer révén bizonyos környezeti hatások és a halak szerveiben bekövetkező változások között teremt gyors kapcsolatot, és a kapott eredmények alapján olyan párhuzamokat is felállít, amelyeket már közvetlenül a humán gyógyászatban lehet alkalmazni (méghozzá mindkét irányban: az embernél tapasztalt elváltozásokból az ökotoxikológiai hatásra, az egyes szennyező anyagok jelenlétéből pedig a várható genetikai hátterű betegségekre lehet következtetni, méghozzá minden eddigi eljárásnál rövidebb idő alatt).

A Grepton Zrt. által kifejlesztett berendezés különféle káros környezeti hatásoknak (mindenekelőtt vegyszerszennyezéseknek) kitett halembriókról készít fényképes adatbázist, nagy pontossággal rögzítve a bekövetkezett szervi elváltozásokat – fényképeken nagyon nagy pontossággal térképezi fel az egyes szervek alakjában történt elváltozásokat. Referenciaként 24, 48, 72 és 96 órás, normál fejlődésű zebradánió-embriókat és a 3 hónapos (már ivarérett) felnőtt egyedek fényképes anatómiai atlaszát használják. A halak szerveinek méretét a felvételek alapján egy szintén saját fejlesztésű szoftver elemzi, összevetve a mesterségesen szennyezett környezetbe helyezett tesztegyedeken kiváltott válaszreakciókat, illetve elváltozásokat a kontrolladatokkal. A kapott eredményeket a rendszer adatbázisba rendezi, listázza a szennyező anyagokkal „kezelt” élőlényekben bekövetkező elváltozásokat, méri az elváltozások mértékét (amelyekből később következtetések vonhatók le), és a változásokról is fényképes dokumentációt készít.

A fejlesztés távlati célja, hogy gyorsabbá tegye egy-egy genetikai eredetű humán betegség hátterének megismerését, illetve a gyógyításhoz szükséges terápia kidolgozását (ami a halakon szintén modellezhető). Az egészségügyi felhasználáson túl a vegyiparban, a biotechnológia, orvosi kutatásokkal foglalkozó cégeknél és a környezetvédelem bizonyos területein is sikerrel alkalmazható lehet az új eljárás.

A felhasznált kísérleti és tesztállat, vagyis az ismert akváriumi díszhal, a zebradánió egy trópusi eredetű pontyféle, amely körülbelül 6 centiméter nagyságúra nő meg, és átlagosan 5 évig él. Egyszerű szaporíthatósága és gyors (a peterakástól a lárvastádiumig mindössze három napot, a felnőtté válásig 3-4 hónapot igénylő) fejlődése miatt elterjedt laborállat, elsősorban a genetikai kutatásokban, ahonnan az egereket és a patkányokat jelentős részben ki is szorította. Felhasználhatóságát segíti, hogy az elsők között térképezték fel a faj teljes génállományát. Gyakran tanulmányozzák egy speciális tulajdonságát: a zebradánió súlyos gerincsérülés után is képes regenerálódni – ha ennek genetikai hátterét megfejtenék, az a humán gyógyászatban is új lehetőségeket tárna fel.

A Grepton partnere a fejlesztésben a Szent István Egyetem – a gödöllői intézmény halgazdálkodási tanszékén régóta kísérleteznek a zebradániókkal, többéves tapasztalatuk van abban, hogyan lehet a fajt toxikológiai vizsgálatok modellállataként használni. A tanszék saját zebradánió-laborral (egy kifejezetten az adott faj kísérleti célú tartására kialakított különleges akváriumrendszerrel) rendelkezik.

A projekt a Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása című pályázaton nyert támogatást, a fejlesztést idehaza és külföldön is értékesíteni kívánják – a projektterv szerint a rendszer négy éven belül visszahozza a ráfordításokat.

A zebradánió az egyik legdivatosabb genetikai kísérleti állattá vált
A zebradánió az egyik legdivatosabb genetikai kísérleti állattá vált
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.