MTMT2: publikációs adattár a hálón

Jól kereshető, hiteles és pontos online adatbázist épít a Magyarországon „képződő” tudományos eredményekből az MTA Könyvtára. Az uniós támogatásból létrejött, eredetileg a legrangosabb egyetemek és az Akadémia publikációs termését szolgáltató Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) a fejlesztés második körében országos lefedettségűvé vált: mint az MTMT2 projekt tegnapi sajtóbemutatóján elmondták, a rendszer ezentúl az összes felsőoktatási és akadémiai kutatóhely tudományos műveiről – 2007-től kezdődően – teljes körű kimutatást ad.

A nemzeti tudományos bibliográfiai adatbázis létrehozásnak célja a kutatási tevékenység értékelésének, minőségi és mennyiségi mérésének, illetve a magyar tudományos teljesítmény nemzetközi bemutatásának elősegítése volt. A szolgáltatás fejlesztése 2009-ben kezdődött. Jelenleg közel harminc szervezet és intézmény vesz részt az adatbázis feltöltésében és üzemeltetésében. A hozzáférés regisztráció után ingyenes, és az MTMT a természettudomány mellett a társadalomtudományi és bölcsészeti eredményeket is igyekszik követni.

Az MTMT sokirányú adatlekérést tesz lehetővé: személyes és intézményi publikációs listákat lehet a segítségével összeállítani habilitációhoz, belső és külső pályázatokhoz, egyetemi és akadémiai fokozatszerzéshez, akkreditációhoz, statisztikai célokra vagy akár vezetői információs rendszerek kiszolgálására. Az adatbázis nemcsak az összefoglalókat és a teljes publikációkat tárolja, hanem publikációs és idézési nyilvántartást is vezet, magyar (és részben angol) nyelven, vagyis egyszerre figyeli a tudományos eredményeket és azok „hasznosulását”.

A tegnapi bemutatón elhangzottak szerint egy ilyen adattár önmagában nem növeli a tudományos teljesítményt, a magyar tudomány rangjának és a tudományos munka eredményességének növeléséhez azonban mindenképpen hozzájárul. Mellesleg a mások szellemi teljesítményének eltulajdonításával kapcsolatos visszaélések megelőzését, az elsőség kérdésének egyértelművé tételét is segítheti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.