Mobilfizetés: lassú forradalom

Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint már minden magyar állampolgárnak egynél több mobiltelefonja van, a kis „mindenessel” még elég kevesen fizetnek. A mobil fizetés annak ellenére is csak „lopakodva” terjed, hogy a technológiai választék egyre bővebb: legújabban a QR-kódos megoldás is megjelent.

A digitális szakadék a mobiltelefon-használatban is láthatóan ott tátong, és az is egyértelmű, hogy az elmaradottabb oldalon levők átlagéletkora a magasabb. Közülük még a technikát jobban elfogadók is ahhoz ragaszkodnak, hogy a telefon legyen telefon, és ne fényképezőgép, MP3-lejátszó, zsebrádió, internetterminál és még ki tudja, mennyi minden. A korszerűbb parton pedig ott vannak a 40 év alattiak s különösen a még aktívabb 20–35 éves korosztály. Róluk minden felmérés kimutatja, hogy alig érzékenyek a biztonsági fenyegetésekre, és nem érdekli őket a pénzforgalmuk időben és volumenben precíz nyomonkövethetősége sem.

Ráadásul, mivel ez a korosztály a világ Európán kívüli – tehát jóval nagyobb – részében növekedőben van, a közeljövőben újabb funkció gazdagítja az okostelefonok már most sem szegényes szolgáltatáskészletét. Sokan már ismerik is a technikát. Élményfürdőkben, wellnessközpontokban, nagy rendezvényeken régebb óta osztogatnak karóra formájú eszközöket, amelyek rögzítik, illetve gyűjtik a fogyasztás értékét, távozáskor pedig kiolvassák belőlük a kiegyenlítendő összeget.

Vagy addig használhatjuk a szolgáltatásokat,míg tart az előre feltöltött egyenleg. Az NFC- (kis távolságú rádiókommunikációs) technika úgy költözik be az okostelefonba, hogy az érzékenyadatok – azonosítókódok, egyenlegek stb. – a SIM kártyában tárolódnak. Az nehezebben hekkelhető, mint a közismert szerkezetű és működésű okostelefon, amely csak az NFC-hardvert biztosítja a szolgáltatáshoz. Számos típusba már be is van építve, az egyik ilyen a jelenlegi világsztár Samsung Galaxy S3, de a HTC One X, az LG Optimus 4X és persze a Google Nexus S is NFC-s. Az az NFC baja, ami minden rádiós kapcsolat alapvető sebezhetősége: hogy az adás a térben (elvileg) végtelen távolságra terjed, a vétel lehetősége csak a vevő érzékenységétől függ.

Azt az állítást, hogy az NFC-eszközök hatótávolsága csak néhány centiméter, ki kell egészíteni azzal, hogy „a szokásos vevőberendezések használatával”. Nem szokásos, nagy érzékenységű eszközökkel 10–100 méterről is lehet venni az NFC-jeleket. Ezek az eszközök persze nem olcsók. Tehát mindig nyilvánosságra kell hozni, éppen mennyibe kerül egy ilyen berendezés, hogy ennél több pénzt ne tegyünk az NFC-vel használt bankkártyára... Tréfát félretéve, az NFC-alapú mobilfizetés miatt kihalhatnak a chipes bankkártyák – nálunk még az elterjedésük előtt. A többi között azért, mert a telefon okossága számtalan olyan kreatív alkalmazási formát tesz lehetővé, amelyre a kártya korlátozott számítási és tároló képessége miatt gondolni sem lehetett.

Az a minimum, hogy az NFC-s rendszer képes a bónuszok, hűségakciók, egyéni árkedvezmények kezelésére – sok elemző szerint a technika elterjedésének alapfeltétele, hogy tágas ökoszisztéma épüljön rá, egyébként alig nyújt többet, mint a sima, buta, mágnescsíkos plasztik. Ennek az ökoszisztémának a kialakulására viszont még a fejlettebb országokban is legalább két évet kell várni, máshol pedig még többet. De nemcsak NFC-sen lehet a mobillal fizetni. A reklámcélú használat ugyan eléggé lejáratta a QR-kódot, de lehet, hogy a nyers praktikum visszahozza a köztudatba. (QR-kód: kétdimenziós vonalkód; számítógépes képfeldolgozó szoftverrel könnyen beolvasható, számokká és betűkké alakítható pixel halmaz.)

Nagy adatsűrűsége és a bejáratott technika számos alkalmazást tesz lehetővé. A fent említett legújabb fejlemény, hogy Budapesten már taxit is lehet úgy kifizetni, hogy a vásárló nem válik meg az azonosító eszközétől. Előzőleg regisztrálnia kell a bankszámláját, illetve annak erre a fizetési módra kijelölt részét a rendszerbe, és telepítenie kell a fizető alkalmazást az okostelefonjába. (Ez maga képes a QR-kód olvasására, nem kell hozzá külön alkalmazás.) Miután az egyik legismertebb bankkártya-lehúzási eset éppen taxis mobil terminálokhoz kapcsolódott, az új, biztonságos technika vonzóbb lehet. A taxi soknak feltétlenül, mert ily módon borravalót is lehet adni... Egyre inkább ideje tehát, hogy megszokjuk: az okostelefonunkra jobban kell vigyáznunk,mint az autókulcsra. Azzal „csak” az autóba lehet bejutni, az okostelefonnal viszont a pénztárcánkba is.

Közelről már működik, távolról sem lehetetlen
Közelről már működik, távolról sem lehetetlen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.