Gyártásra kész a Windows 8

A végfelhasználók október 26-tól válhatnak W8-tulajdonossá. Aki mostanában vesz W7-es számítógépet, nagyjából 15 euróért frissíthet W8-ra.

A Microsoft bejelentése szerint elkészült a Windows 8 úgynevezett RTM-(Release to Manufacturing, azaz a gyártásra kész) verziója, sőt a nagyvállalati (Enterprise) kiadás illegálisan már elérhető egyes letöltőoldalakon. Az új operációs rendszert a felhasználói közösség – az eddig megismert tesztváltozatok alapján – óvatos bizakodással várja, az optimizmus azonban korántsem teljes körű.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Windows 8 kezelőfelületét máris több millióan ismerik és használják. Az ingyenesen letölthető Release Preview változat meglehetősen népszerű a letöltők körében, a Hotmail levelezőrendszer örökébe lépő, néhány napja az Outlook.com oldalon elérhető új (szintén ingyenes) mail-szolgáltatás is teljes egészében W8-kompatibilis, és már az új program megoldásait használja. A hotmail lecserélésével az egyre erősebb pozíciókkal rendelkező Gmailnek kíván odavágni a gyártó. A kifejezetten kapós Windows 7 lecserélésével nincs ilyen bevallott szándék (egyértelmű, hogy a W8 legnagyobb konkurense még sokáig a W7 lesz), de az igazi célpont itt is a Google (pontosabban a tableteken és a netbookokon már ma is futó, számító gépes operációs rendszerként egyre perspektivikusabb Android).

Olyan operációs rendszert, amelyik probléma nélkül „működteti” a komputert, ma már (némi túlzással) bárki tud készíteni – a siker elsősorban a belső alkalmazások kezelhetőségén, együttműködési képességén, valamint a külső alkalmazások integrálhatóságán múlik. Az utóbbival kapcsolatban érkeztek kellemetlen hírek is a Windows 8 háza tájáról. Az egyik legnagyobb játékfejlesztő, a Valve Software például – a BBC minapi híre szerint – a mai igényekhez képest túlságosan zárt platformnak tartja a W8-at, amelyre egyre kevésbé érdemes – például – játékokat írni. A Windows 8-ban is lesz Store (vagyis alkalmazásbolt – ez egyébként már az RTM-verzióban is működik), és sokan attól félnek, hogy a Microsoft itt majd maga látja el fizetős programokkal a felhasználóit, vagyis szűkül a külső gyártók rendelkezésére álló tér, és nem feltétlenül éri meg nekik, hogy Windowsra fejlesszenek. (Ez a dilemma egyébként nemcsak a PC-kről, hanem a játékkonzolokról is szól, azok piacán a Microsoft jelenleg kulcsszereplő, és így a játékpiac meghatározó figurája is.)

Ha a súlypont elmozdul a Linux felé, az a W8 jövőjére is hatással lehet. A Windows 8 bevezetésének előkészítése mindenesetre ütemesen zajlik: augusztus 15-től a legfontosabb fejlesztő partnerek hozzáférhetnek a Visual Studio 2012 fejlesztőkörnyezethez és magához a végleges operációs rendszerhez is. Szeptember elején már a mennyiségi licencet vásárló „hétköznapi” (céges) ügyfelek meg is kaphatják az első, már terméknek nevezhető szoftvercsomagokat. A végfelhasználók október 26-tól válhatnak W8-tulajdonossá. A pontos ár még nem ismert, de aki mostanában vesz W7-es számítógépet, 15 euróért (nagyjából 4500 forintért) frissíthet W8-ra.

A Windows 8 fut az Acer legújabb, 11 colos ultrabookján
An Acer 11-inch ultrabook Aspire S7 with Microsoft Windows 8 operation system is displayed during a news conference as part of the preview of the 2012 Computex exhibition at the Taipei International Convention Center in Taipei June 4, 2012. Computex, the world's second largest computer show, runs from June 5 to 9. REUTERS/Pichi Chuang (TAIWAN - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.