Apple: vissza a zöldbe

Egy hétig bírta a nyomást a legnyereségesebb IT-cég: a társaság július hatodikán jelentette be, hogy kilép az amerikai környezetvédelmi termékminősítő rendszerből, pénteken viszont már az Apple visszatéréséről érkezett hír. Közben a vállalat vezetői belátták, hogy a környezetvédelmi teljesítményt mérhetővé tevő EPEAT tanúsítványa nélkül elveszítik az állami és intézményi megrendeléseket.

Az EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) mindenki számára kötelező, aki az állammal akar üzletelni: a költségvetési intézmények csak azoktól a szállítóktól vásárolhatnak, amelyek környezetvédelmi szempontból bevizsgált és minősített készülékeket árulnak. Aminősítő rendszer az anyag- és energiafelhasználást, illetve az újrafeldolgozhatóságot méri, és számos helyi vagy állami szabályozás tartalmazza azt a kitételt, amely szerint csak az EPEAT legmagasabb, arany fokozatú minősítésével rendelkező eszközöket szabad közpénzből megvásárolni, illetve a teljes eszközparknak legalább 95 százalékban ilyen készülékekből kell állnia.

A kétféle döntés között eltelt néhány napban önkormányzatok, iskolák, hivatalok sokasága jelezte az Apple-nek, hogy a tanúsítvány nélkül a jövőben nem áll módjukban megrendelni a cég gyártmányait, és a lépés kifejezetten olyan termékeket – így a MacBook Airt, a MacBook Prót és számos monitort – érintett volna, amelyek ezen a piacon egyébként komoly részesedéssel rendelkeznek.

Az Apple korábban azért döntött a kilépés mellett,mert a fejlesztési irányai összeütközésbe kerültek a környezetvédelmi elvárásokkal: az új MacBook Próban nem kivehető az akku (így az áramforrás elfáradása esetén az egész készüléket cserélni kell), a MacBookok ún. retinakijelzőjének pedig a javítása és az újrafeldolgozása is nehézkes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.