Jön a szintetikus élet

Craig Venter (a humán genom és az első szintetikus sejt létrehozója), James Watson (a DNS társfelfedezője) mellett három további Nobel-díjas, a NASA vezetője, a hajdani űrhajós, Charles F. Bolden, a zenész és környezeti aktivista Bob Geldof, hogy csak a fő húzóneveket említsem a szerdán Dublinban nyílt európai tudományos csúcstalálkozó, a kétévenként megrendezett Euroscience Open Forum gazdag programjából.

A legtöbben persze a CERN főigazgatóját, Rolf-Dieter Heurert várják, mondjon személyesen is valamit a Higgs-bozon felfedezéséről.

Kétségtelenül nehezen lehetett volna jobban időzíteni a hetven országból érkezett mintegy négyezer tudós, politikus, üzletember és tudósító találkozóját. Az egy hete nyilvánosságra hozott részecskefizikai felfedezés miatt a szokásosnál is nagyobb figyelem irányul a legnagyobb európai össztudományos találkozóra, mely az ír köztársasági elnök, Michael D. Higgins megnyitóját követően öt napig a kontinens tudományos fővárosává avatja Dublint, ahol a látványos és modern konferencia-központon kívül – az esős idő függvényében – a város utcái, terei is tudományos fesztiválhelyszínné válnak.

Ugyancsak jó időzítés, hogy – az ír tudományügyi biztos, Maire Geoghegan-Quinn bejelentése szerint az unió szabaddá tette a mostani, hetedik kutatási keretprogram eddigi legnagyobb, 8,1 milliárd eurós támogatási keretét, melyből az alapkutatásoktól kezdve az alkalmazott kutatásokon át a piacközeli fejlesztésekig mindenre jut pénz.

A program eddigi legnagyobb érdeklődést kiváltó eseménye az amerikai genetikussztár, Craig Venter előadása volt, melyet hetven évvel a legendás fizikus, Erwin Schrödinger tudománytörténeti jelentőségű előadása után (mely a Mi az élet? címmel hangzott el) ugyanabban a teremben, azonos címmel tartott és ebben a hamarosan valósággá váló szintetikus élet XXI. századi lehetőségeit ecsetelte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.