A csili „fülelt” a köményre?

A növények sokféle ingert éreznek. „Kiszagolják” a levegő kémiai változásait, érzik a talaj „ízét”, kémiai úton kommunikálnak szomszédaikkal, például riasztanak egy rovarinvázió esetén, képesek reagálni a fény változásaira, és érzékelik, ha az erős szél hajlítgatja vagy megtépi őket.

A rangos, ám szabad hozzáférésű PLoS folyóiratban publikált legújabb kutatásokból úgy tűnik, van még egy eddig ismeretlen érzékük is – talán hallják egymást –, mivel akkor is reagálnak a szomszédos növényekre, ha minden ismert kommunikációs csatornát kiiktatnak körülöttük.

A hallás a legvitatottabb összes kutatott érzékelésük közül. Vannak, akik esküsznek rá, hogy ha beszélnek szobanövényeikhez, vagy zenét játszanak le nekik, akkor azok gyorsabban nőnek, de valójában még az egymás közötti hanggal való kommunikációt sem sikerült bizonyítani.

A crawley-i Nyugat-ausztráliai Egyetemkutatója, Monica Gagliano egyszerű csilipaprikamagokkal kísérletezett. Készített egy minden külső ingert kizáró, nagyméretű növénynevelő dobozt. Ebben szabályos körben elhelyezett nyolc Petri-csészét, tele paprikamagokkal, a kör közepére pedig beállított egy cserép édesköményt. A kömény ismert arról, hogy a közvetlen közelében nem nagyon marad meg más növény, mert olyan kémiai anyagokat bocsát ki a levegőbe és a talajba, ami megakadályozza más fajok növekedését.

A kísérlet során többféle módon csíráztattak paprikamagokat, majd megmérték a növekedésüket. A várakozásoknak megfelelően, amikor nem volt édeskömény a kör közepén, a paprikamagok szépen kihajtottak, amikor pedig köménnyel kellett együtt élniük, alig-alig csíráztak, és nagyon lassan növekedtek.

A meglepetés akkor érte a kutatókat, amikor a kömény jelen volt a miniüvegházban, de egy olyan dobozt húztak rá, ami légmentesen elszigetelte a környezetétől, így a növekedést gátló kémiai anyagok sem kerülhettek a levegőbe.

Az elzárt édeskömény társaságában a csilipaprika-hajtások hihetetlenül gyorsan fejlődtek, szinte kirobbantak a magból. Mivel reagáltak a kömény jelenlétére, az biztos, hogy valamilyen módon érzékelték, hogy ott van. Más lehetőség pedig nem nagyon maradt, mint a hang, amit átengedett a doboz fala.

Ezek után természetesen üres dobozzal is tesztelték a paprikamagokat, de arra nem reagáltak. Valószínűleg megérezték, esetleg meghallották, hogy ott az édeskömény, és növekedési előnyre akartak szert tenni, még mielőtt megérkezne a kellemetlen szomszéd mérge a talajon vagy a levegőn keresztül.

A kísérletet számtalanszor megismételték, és 15 mininövényházban, 2400 paprikamaggal ugyanerre az eredményre jutottak. A tudósok elképzelhetőnek tartják, hogy a növények nagyon halk hangot hallatnak, például akkor, amikor a folyadékoszlop megszakad a szállítónyalábjaikban. Azt azonban, hogy ezt a többiek érzékelik-e, nem lehet tudni. Egyelőre mind a bizonyítás, mind a cáfolat nagy kihívás a botanikusoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.