Időjárás-előrejelzés: Jön a középső testvér

A hőségben reggelente többnyire meghallgatjuk a meteorológiai előrejelzést. Amely egyre pontosabb, egyre megbízhatóbb. Harminc éve még 85 százalékos volt a háromnapos előrejelzés biztonsága, mára pedig már elérte a 98 százalékot, vagyis csak két százalékkal tér el a valóságos helyzettől! De még az ötnapos prognózis pontossága is jócskán megnőtt: ma átlagosan akkora, mint tíz éve a 3-naposé volt.

„Ezt a hatalmas előrelépést három tényező együttesen tette lehetővé. Először is a begyűjtött adatok egyre nagyobb tömege és újabb megfigyelések fajtái, másodszor az adatok továbbításának sebessége és megbízhatósága, és harmadszor, de egyáltalán nem utolsósorban az előrejelző modellek fejlettsége, a szuperszámítógépek és azok hálózatba szervezése” –mutat rá Bozó László meteorológus akadémikus. Jelenleg az adatgyűjtésben várható igen jelentős előrelépés, hogy rövidesen fellövik Bajkonurból, a nevezetes űrkikötőből az Eumetsat (a meteorológiai műholdak alkalmazásának európai szervezete) MetOp-B nevű szatellitjét.

Amint a B jelzésből kikövetkeztethető, létezik egy A is, ezt 2006 őszén bocsátották útjára, ugyancsak Kazahsztánból. Sőt a tervek szerint öt év múlva sorra kerül a harmadik testvér, a C is, őt azonban, ellentétben a két elsővel, valószínűleg a guayanai űrbázisról lövik fel. Egyébként a MetOp-B fellövése jócskán késik, mert az eredeti, bejelentett tervek szerint már május vége felé sort kellett volna rá keríteni. Az ESA, az európai űrkutatási szervezet és az Eumetsat közös projektjeként létrehozott MetOp sorozat tagjai elég testes jószágok. A MetOp-B teljes tömege több mint négy tonna, amiből valamivel több mint 800 kilogrammot tesz ki a tizenegy tudományos műszerből, valamint a kereső- és kimentőberendezésekből álló hasznos teher.

A 820 kilométer magasságba felbocsátott és a földi sarkok fölött áthaladó műhold keringési periódusa száz perc. Pályáját úgy alakították ki, hogy mindenütt a helyi idő szerint 9 óra 30 perckor bukkan föl az égen, elvégzi a méréseket és pár perc múlva tovatűnik. Létezik egyébként egy másik meteorológiai műholdcsapat is, amely 1977 óta gyűjti az adatokat. Ezek, a Meteosatok azonban igen nagy magasságban, 36 ezer kilométerre a Földtől, geostacionárius pályáról figyelik légkörünket.

A nagy magasságú Meteosatok és az immár két tagból álló MetOp-flotta kölcsönösen kiegészítik egymást. A MetOpok hőmérsékleti és légnedvességi profilokat készítenek, mérik a felhőkmennyiségét, valamint a sugárzást „le és fel”, tehát a Föld és a világűr irányában egyaránt. A MetOpok felelősek a „délelőtti”mérésekért,míg a „délutáni” adatokat az USA rendszerében működő műholdak adják – mondja lapunknak Bozó László. „Új elem a Met Op-B esetében, hogy a levegő minőségéről, tehát a légkörben fellelhető gázok koncentrációjáról, például az ózonról meg a szén-dioxidról is szolgáltat adatokat.

Ugyancsak újdonság, hogy az úgynevezett szkatterométerrel a tengerek felszínének egyenetlenségeiről tud adatokat eljuttatni, és ezekből következtetéseket lehet levonni a tengerek fölötti szelek sebességéről.” Mindenesetre igen tekintélyes adatmennyiséget küld a Földre az új műhold: naponta 35 milliót. Ebben képek is vannak, amik nagyságrendekkel több adatot tartalmaznak, mint a számokból álló információk. De kellenek is az adatok a prognózisokban meghatározó szerepű numerikus időjárás-előrejelzési rendszer (NWP) működéséhez, amely néhány órástól egészen tíz napig terjedő időtartományban számítja az előrejelzéseket.

Kinn is vagyunk, benn is vagyunk

Az európai űrkutatási szervezet, az ESA (European Space Agency) 1975-ben jött létre. Tizenkilenc európai ország a tagja, amellett Kanada is részt vesz bizonyos programokban. Hazánk egy európai együttműködés alapján tíz éve jelen van az ESA „előszobájában”, meglehetősen kis tagdíjjal. Most kell a kormányunknak eldöntenie, hogy teljes jogú taggá válunk-e. Ez számos haszonnal járna, mert így a magyar ipar is bekerülhetne a szervezet beszállítói körébe.

A németországi Darmstadtban székelő Eumetsatnak (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) 26 ország a tagja, nemcsak az Európai Unióból, hanem például Törökország, Svájc, Norvégia, Horvátország is. E szervezet működteti az Európa és Afrika fölötti Meteosat–8 és –9 műholdakat, valamint az Indiai-óceán fölötti Me teosat–7-et. Hazánk 2008 óta teljes jogú tagja a szervezetnek, ám 2011 óta tagdíjtartozásunk van. A tagdíj egyébként költségvetési méretekben viszonylag csekély, évi néhány százmillió forintos összeg. Az Eumetsat által gyűjtött adatokat a tagok korlátozás nélkül használhatják, amire igen nagy szükség van. (Sz. Zs.)

Megérkezik a műhold a bajkonuri űrkikötőhöz közeli repülőtérre
Megérkezik a műhold a bajkonuri űrkikötőhöz közeli repülőtérre FOTÓ: ESA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.