Rég nem látott agyelszívás

Szürkeállomány-szűkében vannak a magyar biotechnológiai vállalkozások, amelyeknek még így is biztos a vezető helyük az új európai uniós tagállamok között. Ez az egyik legfontosabb üzenete a Magyar Biotechnológiai Szövetség (MBSZ) által nemrégiben összeállított, 114 oldalas, angol nyelvű elemzésnek, mely azt is kimondja, hogy az egyik legjövedelmezőbb befektetés Magyarországon a kutatás-fejlesztés és azon belül is a biotechnológia.

– A biotechnológia az egész világon nagyon gyorsan fejlődő iparág. Amíg azonban Amerikában az e területen működő vállalkozások zöme jelentős pénzügyi segítséggel, 5-15 éves kifutással, banki szemmel kockázatos befektetésnek számító terápiás eljárásokat fejleszt, addig a hazai cégek nagy része szolgáltatásokat vagy eszközöket állít elő más vállalatok számára, ami viszonylag rövid távú árbevételt jelent – tájékoztatta lapunkat ifj. Duda Ernő, az MBSZ elnöke. Magyarországnak szerencsére vannak hagyományai az egészségipar e területén, és a növekvő trendet sikerült valamennyire meglovagolni, amihez a cégek több mint 90 százalékát képviselő MBSZ által korábban kidolgozott iparági stratégia nagy segítséget nyújt. A 85 hazai biotechnológiai cég árbevétele 2004 és 2010 között 17 millió euróról 71 millió euróra emelkedett, ami éves átlagban 26 százalékos növekedést jelent, miközben a szektorban foglalkoztatott munkavállalók száma 590-ről 1816-ra nőtt.

A jelentésből, mely színeket párosít a különféle biotechnológiai területekhez, kiderül, hogy hazánkban a közhiedelemmel ellentétben nem az agrár-élelmiszeripari célú zöld biotechnológia a legfejlettebb, hanem az orvosi alkalmazásokhoz kötődő piros. Ennek oka, hogy a zöld biotechnológia ellen nemzetközi méretekben hatalmas erők mozdultak meg, mint például az alternatív üzemanyagok ellen fellépő olajlobbi. Ezért ma a zöld biotechnológia a világ biotechnológiai iparán belül is elhanyagolható részt képvisel, míg a piros minden mércével számolva 80 százalékot tesz ki. Az orvosi célú biotechnológiai kutatások és termékek ellen a társadalmi ellenérzés is kisebb, mint például az ugyanolyan biológiai alapelveken nyugvó növényi vagy állati génmanipuláció ellen.

Az alapvetően a legmagasabb tudományos képzettséget igénylő iparágnak a legnagyobb gondja ma ifj. Duda Ernő szerint a szakemberhiány, ami részben a felsőoktatásban mutatkozó, ipari szükségletek iránti érzéketlenségre vezethető vissza, de a friss diplomások nagy része sajnos az idegen nyelvek gyakorlatban való használatával is hadilábon áll. Igazán jó szakembereket azért is nehéz szerezni, mert vagy olyan munkahelyen dolgoznak, amelyik foggal-körömmel és mindenféle juttatással védi őket, vagy már elmentek külföldre – teszi hozzá a szövetség elnöke, aki olyan mértékű agyelszívást lát Magyarországról, amilyen hosszú ideje nem volt. A biológusokat és orvosokat a szegedi egyetemen oktató MSZB-elnök minden évben megkérdezi jövőbeni elképzeléseikről, és ma az a helyzet, a többségben fel sem merül, hogy itthon szeretnének dolgozni, a negyven medikusból például egy mondott erre igent. De a külföldön dolgozó magyar szakemberek hazacsábítására sincs igyekezet, miközben a kínai, koreai, indiai innovatív cégek vezetői és kutatói túlnyomórészt a legjobb nyugati egyetemeken végzett és ipari tapasztalatot is szerzett szakemberek, akiket az ottani kormányok jelentős anyagi erőfeszítéssel csalogattak haza.

– A mai pénzügyi válság idején, bármilyen furcsán hangzik – különösen a nagyobb cégeknek –, könnyebb pénzhez jutni, mint bármikor korábban – állítja ifj. Duda Ernő. – Míg néhány éve a pályázatok révén az egyetemekről kikerült kutatók könnyen alapíthattak céget, csak később tudtak nehezebben pénzt szerezni, addig ma a piacon lévő összes anyagi forrás a már működő cégeknek kedvez, ez viszont nehezebbé teszi az elindulást, az utánpótlást. A pénzügyi háttér persze nem banki lehetőségeket, hanem uniós és hazai pályázati forrásokat jelent, mert a bankok az innovatív kis- és közepes vállalatoknak korábban is nehezen hiteleztek, és ma sem nagyon adnak pénzt.

Végül komoly gond az alapkutatások támogatásának csökkenése, ami hosszú távon a biotechnológiai cégekre is rossz hatással lesz – állítja a szakmai szövetség elnöke, aki a kilábalás lehetőségét az üzleti angyalokként a területen már feltűnt magánbefektetőkben látja. De mára kinőtt egy olyan biovállalkozó réteg is, amely garanciája a továbblépésnek. Ifj. Duda Ernő például hat olyan prosperáló cégről tud, melyet az általa irányított Solvo Zrt.-ből kivált szakemberek vezetnek.

A hazai eredetű biotechnológiai eredmények itthoni piaca sajnos elég vegyes képet mutat. Az alapvetően exportra termelő piros biotechnológia iránt idehaza jórészt nincs fizetőképes kereslet. Az ipari-környezetvédelmi (fehér) biotechnológiában mutatkozó ígéretes fejlődés további sorsa is a belső piac és a kormányzati politikai alakulásától függ.

Az MBSZ elnöke szerint a jelentés egyik fő üzenete, hogy sajátságos módon a biotechnológiai iparág növekedését akadályozó tényezők megváltoztatása nem kerülne pénzbe, hiszen előírásokról, szabályzatokról, adminisztratív intézkedésekről van szó. Éppen ezért szomorú, hogy mindezekre várni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.