Pénzkidobás volna a biodiverzitás megőrzése?

Nem lenne elegendő csak az ember számára hasznos állatok és növények szaporodását támogatni? A – magyarul – biológiai sokféleség megőrzése csak egy rengeteg anyagi ráfordítással járó mesterséges folyamat – vélik sokan. Azonban figyelembe kell venni, hogy a biodiverzitás fenntartása az élethez feltétlen szükséges, mert ez tartja egyensúlyban az élővilágot, s benne a táplálékláncot.

A sokszínűség pedig lehetővé teszi az egyes fajok fennmaradását. Ugyanis ha egy faj egy adott környezetre specializálódik, és ez a környezet elpusztul, akkor – hacsak nem tud hihetetlen gyorsan alkalmazkodni – kihal. Számos egymás mellett élő fajnak több az esélye alkalmazkodni és megmaradni az ember tápláléklánca részeként. Egy-egy négyzetméternyi területet vizsgálva az LBV földjein 50-60 növény és 21 rovarfaj figyelhető meg. Ezzel szemben a mezőgazdasági területen a növények száma csupán tízre, a rovarfajoké alig egy-kettőre csökken. Egy nemrég lezajlott kísérletben pedig azt bizonyították be, hogy a műtrágyát nem használó gazdaságokban közel tízszer annyi növény és csaknem hatszor annyi állatfaj él, mint a műtrágyát használókban. A számok magukért beszélnek, a nem megfelelő földművelés környezeti károkat okoz. Ha például egy gazda területét keresztezi egy folyó, arra fog törekedni, hogy minél jobban kihasználja a földjét, tehát a folyóparti szakaszt is megműveli, bele sem gondolva, hogy több állatfaj természetes élőhelyét pusztítja el.

Úgy tűnik, az Európai Unió sem gondol még erre, mert ötvenmilliárd eurót költ ugyan a mezőgazdaság támogatására, de nem szabályozza a termelés kivitelezését. Egyelőre nem fontos tényező a természetvédelem.

KISLEXIKON

- A helyi biogazdálkodás története 1979-ben kezdődik, amikor a Bajor Madárvédelmi Egyesület felvásárolta az akkor még hétköznapi mezőgazdasági területet. Az azóta eltelt 33 évben a természet itt visszahódította a tőle elvett darabot. A szántóföld egyhangúságát az állat- és növényvilág nyüzsgő sokszínűsége váltotta fel.

- Bajorországban 1800 hektárnyi olyan földterület került az LBV igazgatása alá, amelyen kimondottan környezettudatos biogazdálkodás folyik.

- Az LBV címerállatát, a jégmadarat (képünkön) ismétlődő, magas hangja segít felismerni. Nádasokban, meredek partoldalakba vájja fészkét. A környékbeli folyók szabályozott medre mentén ma már nincs elegendő fészkelőhely a jégmadárcsaládok számára. 2000 márciusa óta a madárvédelmi egyesület jóvoltából fészekrakó fal várja a természet e repülő gyöngyszemeit.

A folyópart is fontos szerepet játszik
A folyópart is fontos szerepet játszik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.