Hód volt, hód nem volt…

A mezőgazdaság általában igyekszik maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló területeket, így a termőföldek, szántók egészen a folyópartig, a hódok természetes élőhelyéig húzódnak. A rágcsálók gyakran megdézsmálják a gazdák termését, vagy a hódüregek által meggyengített föld beszakad a traktor súlya alatt, jelentős anyagi kárt okozva.

A gazdák és hódok közti konfliktusok kiküszöbölésére létezik egy környezetbarát, illetve egy kegyetlen módszer. Utóbbi egyszerűen az állatok irtását jelenti, ami a német parasztok körében „bevett” eljárás, de nem hoz tartós megoldást, mivel a hódok később újra megjelennek a területen.

Emberségesebb lenne, ha a partot a gazda érintetlenül hagyná, hiszen a z érintetlen parti sáv kialakítása az eutrofizáció, a növények önpusztító túlszaporodásának megelőzésében is fontos volna, mert így nem mosná ki a víz a műtrágyát a talajból. Ez azonban profitkiesést eredményezne, és a termelő az államtól követelne kárpótlást. Kézenfekvő az ökológiai szempontokat is figyelembe vevő mezőgazdasági támogatási rendszer kialakítása vagy a természet megóvására szánt EU-s pénzek egy részének ilyen célú felhasználása. Ez nemcsak a folyópart állat- és növényvilágának, de a társadalomnak is elfogadható, egyben hangulatos és esztétikus, igazi környezetbarát megoldást jelentene. Ám erre még várni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.