Számítógép a szemüvegben

Nexus 7 android: eddig ezek a szavak a Szárnyas fejvadász kultfilmet idézték föl, mostantól pedig a Google tabletjét, és ez csak az egyik újdonság, amelyet a héten az I/O 2012 fejlesztői konferencián bejelentettek.

Tehát a Google Nexus 7 egy tablet. Természetesen színes, héthüvelykes képátlójú és persze androidos. Eddig a legismertebb, épp ilyen tablet az Amazon Kindle Fire volt, amelynek kell is félnie, mert a Nexus 7 ára centre ugyanannyi, viszont az LCD-je 1280x800-as, ami bizony jóval több, mint a Fire 1024x600-a, igaz, jó egy évvel később.

Maga az Amazon is tarthat a Google-től, mert ez a cég is árul a neten keresztül könyveket. Mivel azonban a készüléket a fejlesztői konferencián mutatták be, valószínű, hogy a Kindle Fire balvégzete nem nagyon közeli. Egyrészt, mert a Nexus 7 feltehetően tömeges forgalomba nem kerülő, úgynevezett referenciakészülék lesz, másrészt csak ősszel lesz kapható. A Google Galaxy Nexus mobiltelefon is ilyen referenciakészülék, nem is veszélyeztette a Samsung Galaxy S II-t, amelyből készült.

Egyébként a Nexus 7 tablet egy Asus-termékre, az ME370T típusúra épül. Olyan, négymagos processzor hajtja, amilyen a legújabb, felső kategóriás okostelefonokban fut, ismét igazolva, hogy a tablet egy nagy képernyős okostelefon, bár a Nexus 7-ben nincs mobilkommunikáció, csak wifi és bluetooth. A Nexus Q nevű kütyü viszont teljesen új, hasznos, mellesleg szép és egyedi. Tartalommegosztó és -megjelenítő készüléknek nevezhetnék, ha lenne értelme, a metrót sem hívja senki föld alatti gyorsvasútszerelvénynek.

Szóval ez egy 11 és fél centiméter átmérőjű matt fekete gömb, a hátulján video- és audiocsatlakozókkal, amelyekkel a házimozi-rendszerhez kapcsolódik. A kézi eszközökkel viszont rádiós úton kommunikál, és az azon levő tartalmat megjeleníti a „nagy” eszközön. Milyen király már, hogy ha találok valami jó klipet a telefonommal a YouTube-on, akkor a bulin azonnal kivágom a lapos tévére! Feltéve persze, hogy a telefon androidos, és van Google-fiókom. Ja, és a gömb egyenlítőjén a zenével egy ütemre változó színekben villog egy vékony csík.

Diszkófény 2012… Buli nélkül is egyszerű, kézenfekvő lehetőséget nyújt az internetes tartalmak nagy képernyőn való fogyasztására. Steve Jobs módra, mintegy mellékesen, a konferencia végén mutatta be Sergey Brin, a Google elnök-alapítója a Gogglest, a szemüvegként viselhető számítógépet. Korábban már többször látható volt mint a Google Glass projekttárgya – most viszont kijelentették, hogy a fejlesztők számára a jövő évtől elérhető lesz, a vásárlók pedig – majd egyszer – 1500 dollárért kapják meg a futurisztikus kütyüt.

Ebben sincs kommunikáció, mert az okostelefonunkkal áll kapcsolatban, amelyen a hasonnevű app fut. A Google Goggles a kiterjesztett valóság egyik őspéldája. Minden rendelkezésére álló adatot felhasznál ahhoz, hogy releváns felvilágosítást adjon, például a helyzetet, a mozgási sebességet, a környékről fellelhető információkat, a korábban rólunk rögzített információkat, és ezeket kivetíti a szemüvegre. Amely egyébként nincs a szemünk előtt, a látóterünknek csak egy részét foglalja el, és vagy ránézünk, vagy nem, ha valami változik rajta, az nyilván bekerül a perifériás érzékelésbe.

Például, ha a használó beáll a buszmegállóba, a szemüvegen megjelenik az adott járat menetrendje, és hogy mikor jön a következő. Képtárban a festmény előtt a festő életrajza, a mű keletkezéstörténete stb. – a Google évek óta felismeri a festményeket, kamera meg persze van a Gogglesben. Az adatainkat és helyzetünket felhasználó online szolgáltatás a szemüveg nélkül már most is működik, Google Now a neve.

A Google több termékkategóriában is nyomul – az új androidos tabletje valószínűleg mégsem lesz tömegtermék
A Google több termékkategóriában is nyomul – az új androidos tabletje valószínűleg mégsem lesz tömegtermék
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.