Janus-arcú trombociták?

– A trombociták, ezek az apró, vérlemezkéknek nevezett, alakos elemek a vérben keringenek, és a véralvadásban játszanak fontos szerepet. Ennél azonban sokkal többet tudnak – nyilatkozta nemrég a New Scientist című lapban Eric Boilard, a kanadai Université Laval kutatója.

A véralvadás legfontosabb mozzanata, amikor a trombociták egymáshoz tapadnak. Ez további fontos biokémiai folyamatokat indít el. Ha a vérben túl kevés van belőlük, vérzékenységgel jár, ha pedig túl sok, az éren belül alvadék (vérrög) képződik, és stroke, szívinfarktus vagy visszeres trombózis alakul ki. Újabb kutatások szerint azonban a trombociták valóban nem csak a véralvadásért felelősek. Olykor mintha megmutatkoznának valamiféle rossz oldalukról is.

Eric Boilard ugyanis állatkísérletben azt mutatta ki, hogy a vérlemezkék ízületek gyulladásaiban serkentik a kóros folyamatot, aminek hatására a mikroszkopikus erek fala kórosan áteresztővé válik. Az is régi tapasztalat, hogy ha a vérben magasabb a trombociták koncentrációja, a szervezetet megtámadó rák túlélési ideje jelentős mértékben csökken. Mindmáig senki sem tudja, miért.

Richard Hynes, a massachusettsi David H. Koch Intézet rákkutatója és munkatársai a közelmúltban annyit tudtak megállapítani, hogy a trombociták a ráksejtekhez kötődnek, és olyan biokémiai mechanizmusokat indítanak el, amelyek a rák agresszivitását (növekedési és szóródási hajlamát) jelentősen fokozzák. Erről a kutatócsoport a Cancer Cell című szaklapban számolt be 2011 végén.

Mármost ha a trombociták ráksejthez tapadását megakadályoznánk, és pedig a trombociták működését gátló alvadásgátlóval, heparinnal, a rák nem szóródna szét, azaz nem képződnének áttétek. Ez elméleti meggondolás, nem tudjuk, a heparin ténylegesen hasznos volna-e. De vannak újonnan felfedezett, „kedvező” trombocitafunkciók is.

Ha az emberi szervezetet baktériumok támadják meg, a trombociták azonnal reagálnak, és antibiotikumszerű fehérjék termelésébe kezdenek. Thomas Pufe aacheni kutatónak sikerült egy ilyen betafensin-2 nevű fehérjéről kiderítenie, hatását úgy fejti ki, hogy a baktérium falához kötődik, majd gyorsan elpusztítja. Nem kevéssé jelentős – ugyancsak a véralvadáson kívüli – hatás, hogy a trombociták a csont- és bőrplasztikai műtétek után a sebgyógyulást fokozzák, e jó tulajdonságukat a sebészeti gyakorlatban hasznosítják, a seb kezelésére trombocitát tartalmazó gélt alkalmaznak.

Dr. Halm Gabriella hematológus kérdésünkre elmondta, a trombocitákkal összefüggő ismereteink elsősorban a vérzéscsillapításban és a véralvadás beindításában játszott szerepükkel függenek össze. Az, hogy felmerült más élettani és kórtani folyamatokban való részvételük is, újabb kutatások tárgya. Ezek akár új terápiás meggondolásokhoz is vezethetnek. Fontos azonban hangsúlyozni, e megfigyelések még kezdeti stádiumban vannak. Egyáltalán nem biztos, hogy a trombociták látszólag „rossz” funkciói ténylegesen kedvezőtlenek. A Janus-arc megjelölés – bár találónak tetszik – igencsak kérdőjeles.

Vérlemezkék – lenne rossz oldaluk is? (fantáziakép)
Vérlemezkék – lenne rossz oldaluk is? (fantáziakép)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.