Laboratóriumi barangolás

„A fertőzésveszély nagy, s a berendezési tárgyak érintése is veszélyt hordozhat magában” – hangzik a nyomatékos figyelmeztetés az épület előtt tartott tájékoztató során. Mindezt nehéz elhinni, hisz az épületbe lépve rendkívüli tisztaság és rend fogadja a látogatókat, minden oly sterilnek tűnik. A Fejérvíz Zrt. szennyvíztelepének laboratóriumában évente körülbelül tizenegyezer vízmintát vizsgálnak meg. A labor felszereltsége, műszerezettsége megfelel az európai követelményeknek.

Kétfajta vizsgálatot végeznek, biológiait és kémiait. Ezek során a szennyvíztelep különböző egységeiből, medencéiből vesznek mintát, s a benne található baktériumokat, mikroorganizmusokat vizsgálják. Ezeknek a parányi élőlényeknek a szennyvíztisztításban ugyanolyan fontos szerepük van, mint amilyent a természetes vizek öntisztulási folyamatában betöltenek. A szennyvízben található szerves anyagokat lebontják, a szervetleneket részben oxidálják.

A laboratóriumban alaposan megvizsgálják a vízmintákban található szennyező anyagokat. Az egyik legfontosabb műszer az atomabszorpciós spektrométer, segítségével a szennyvízben található nehézfémek (ólom, króm, higany stb.) mutathatók ki.

Ez még nem a labor...
Ez még nem a labor...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.