Korai autizmusfelismerés

A Minnesotai Egyetem kutatói egy innovatív megoldással kidolgozták gyerekeknél az autizmus lehető legkorábbi felismerésének hatékony módszerét. Ennek lényege, hogy kamerákkal követik a gyermek mozgását, és következtetéseket vonnak le a mozgás kóros voltáról.

Vannak kisebb mozgásigényű és túlmozgásos gyerekek, de annak eldöntése, hogy az átlagtól való eltérés normális vagy kóros-e, rendkívül nehéz. A minneapolisi kutatók annyiban pontosítják a döntés megfelelő voltát, hogy hosszú időn keresztül CD-re veszik a gyerekek mozgását, és kóros viselkedési mozzanatokat keresnek a felvételek elemzése közben. Elvileg a hiperaktív és a szokatlanul behatárolt mozgás a gyanús.

Az említett kísérletben egy óvodában 5 mozgáskövető kamerát szereltek föl. Ezek mindegyike egy a ruházatáról jól felismerhető óvodás mozgását követte játék közben. A felvételeken található napi eseményeket az orvosok este alaposan áttanulmányozták, hogy eldönthessék, melyik gyereknek van szüksége speciális foglalkoztatásra. A kutatók egy mobil rendszert is kifejlesztettek, amellyel bármely óvodai csoportot meg lehet vizsgálni. Az autizmus jellegzetességei közül a minneapolisiak a szemmozgásból is fontos következtetéseket vonnak le. Ez klasszikus vizsgálati módszer. A pácienseknek egy tárgy mozgását kell követnie, és a szemmozgás folytonossága jelzi a normális agyműködést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.