Villódzásmentes vetítő

A lézerrel működő képalkotó projektorok zavaró tulajdonsága, hogy a megjelenített kép villódzik. Az amerikai Yale Egyetem kutatói megelégelték ezt az állapotot és egy egyszerű ötlettel létrehozták a villódzásmentes lézervetítőt.

A villódzás a lézersugár koherenciájának hibája, vagyis annak, hogy a fényhullám fotonjai azonos fázisban haladnak. A projektorból a fénysugarak azonos fázisban lépnek ki, de amíg a kivetített kép összeáll, addig a sugár egyes tartományai a légmozgás miatt „kiesnek” az azonos fázisból. Középiskolai tanulmányainkból tudjuk, hogy a fázisukban eltérő fénysugarak interferálnak, vagyis hol kioltják, hol erősítik egymást – az eredmény a villódzás.

Brendan Redding és munkatársai a Yale Egyetemen egyszerű megoldással oldották meg a kérdést. Ha a lézersugár egyes tartományai interferálnak, akkor meg kell akadályozni, hogy ilyen tartományok kialakuljanak. Mivel a légmozgást nem tudják befolyásolni, ezért az az ötletük támadt, hogy a kivetítőből kilépő fény koherenciáját rontsák le. Redding csoportja egyszerűen olyan lézereket épített, amelyekben a fénysugár felerősítése során a fotonok egy része szóródik a fény útjába juttatott apró porszemcséken. Ezzel sikerült olyan mértékben lerontani a lézerfény koherenciáját, hogy nem alakulnak ki eltérő koherenciájú tartományok, vagyis nem villódzik a projektor fénye. A dolog a fodrozódó vízfelületekhez hasonló. Ha a felszín fodrozódik, vagyis apró hullámok haladnak rajta, akkor egy sokkal nagyobb hullám energiája felemésztődik a fodrozódó vízen. A lézersugár esetében ez azt jelenti, hogy a villódzás, vagyis az interferencia maximumai létre sem tudnak jönni.

A villódzás miatti képromlás különösen az orvosi képalkotó berendezésekben volt zavaró, mert rontotta az eszköz optikai felbontását. Ez azt eredményezte, hogy a fontos apró részletek egyszerűen nem voltak láthatóak. Az új eszközzel már egy embrió szívverését is követni lehet.

„Beporozták” a lézersugarat
„Beporozták” a lézersugarat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.