'Mit kérsz tőlem, édes gazdám?'

Nem hiába dolgoztak hát évtizedek óta a beszédfelismerést kutató tudósok szerte a világon (nálunk is), mert Siri valóban csúcs az eredményeik között. Persze nem csak arra jó, hogy ne kelljen egyes elpuhult mobilhasználóknak roppantul fárasztó kereső műveleteket végezniük.

Ha van (vagy nemsokára lesz) iPhone 4S csudára okos telefonod, elég, ha benyomod a Home gombot, és két bipbip után Siri, a szolgálatkész dzsinn máris megkérdi: „Mivel szolgálhatok, édes gazdám?” (bár meglehet, elsőként ő nem is szól semmit, csak némán várja a parancsaidat, amint az egy tisztelettudó inastól elvárható). Kivilágosodik a „mikrofon” jel a készüléken, mutatva, hogy szolgád hallja és várja a parancsodat vagy kérdésedet. Előadod a mondanivalódat, aztán újból megnyomod a mikrofon jelzést, tudatván, hogy befejezted. És ha nem elég az információ? Sebaj, Siri rákérdez, és te kiegészítheted.

A gazdinak nem is kell különlegesen hangsúlyoznia a szavait, nem kell lassan, a szavak között szünetekkel szólnia, hanem mindennapi módon beszélgethet. Ráadásul minél többször dolgoztatja engedelmes rabszolgáját, annál tökéletesebben fog működni, mert a tanulékony szoftver egyre jobban hozzászokik a gazda beszédmódjának jellemzőihöz, a hanghordozásához, sőt a dialektushoz is, ha éppen azon beszél. Siri emlékezik és emlékeztet határidőkre, találkozókra, megmondja, milyen idő várható aznap vagy a jövő héten, hol és mit játszanak a mozik és színházak, melyik vendéglőben érdemes vacsorázni. Igazán tökéletes asszisztens, hisz nem kell neki béremelés, nem megy betegszabadságra, nem marad otthon, mert bezárt az óvoda, nem vár virágot a névnapjára. No jó, a világon beszélt több mint háromezer nyelvből egyelőre inkább csak az angolt érti (beleértve viszont az amerikai és ausztrál változatát is), meg tud németül, franciául és japánul is, de sebaj, az ígéretek szerint egyre több nyelven ért majd a jövőben.

Hogyan képes minderre? Hogyan férnek be ilyen rendkívüli képességek egy – akármennyire is okos – telefonba? Sehogy, mert nem férnek bele. De nem is kell, hiszen ott lebeg világunk fölött egy csodás felhő, onnan szállnak alá az adatok meg az újabb és újabb feladatok megoldásai. Mármint az informatikai Felhőből (megérdemli, hogy nagybetűvel tiszteljük meg), a hatalmas feldolgozási teljesítményű és gigantikus adattömegeket tároló-mozgató szerverek egymással összekapcsolt és kommunikálni képes hálózatából.

A Felhő valóban nagyszerű gondolat, hiszen kézenfekvő, hogy gigászi teljesítmény bújik meg a világ milliónyi szerverében, az adatok mennyisége pedig exponenciálisan gyarapodik napról napra, miközben a kommunikációs lehetőségek is tökéletesednek a folytonosan bővülő sávszélességekkel.

Amikor az okostelefon gazdája felteszi a kérdését Sirinek, akkor „ő” elkezdi a legkülönbözőbb helyekről összeszedni az információdarabkákat, akár egy puzzle-játékban. Nem csekélység, hiszen adatok és adathalmazok százmilliárdjaiból kereshet. Persze igénybe vesz már korábban használt, egyebek között magában a felhasználó készülékében is tárolt kapcsolatokat, leveleket, címeket, adatokat. Eközben minden új információval okosabb lesz, mert elteszi magának ezeket, és legközelebb már könnyedén veszi elő őket.

Nem hiába dolgoztak hát évtizedek óta a beszédfelismerést kutató tudósok szerte a világon (nálunk is), mert Siri valóban csúcs az eredményeik között. Persze nem csak arra jó, hogy ne kelljen egyes elpuhult mobilhasználóknak roppantul fárasztó kereső műveleteket végezniük. Mert ugye, szegényeknek egy csomó gombot kell nyomogatniuk ahhoz, hogy végül a menük és almenük során megtudhassák a telefonjukon, hová menjenek színházba, étterembe, vagy milyen időt jósolnak mára, ám Siri jóvoltából elég csupán szóban feltenni a kérdést, és máris kapják rá a választ.

Azért persze komolyabb példákat is lehet említeni, mert valóban nagyszerű lehetőséget jelent Siri a beteg, mozgásukban korlátozott, bénult emberek számára. No meg a hadseregek is örülhetnek neki, hiszen valószínűleg nem véletlenül szerepel a DARPA, az amerikai védelmi erők kutatást támogató szervezete a fejlesztés szponzorai között. Ámbár a sok jó hír, a reményteli, rózsás szépségű (persze főleg üzleti indíttatású) ajánlat mellett arra is gondolhatnak Siri használói, hogy engedelmes és sokat tudó szolgájukkal egy újabb kiskaput nyitnak a mobiltelefonjukon, amelyen keresztül rossz szándékú emberek és/vagy csoportok férhetnek hozzá bizalmas, kényes személyi adataikhoz, mozgásaik, tevékenységeik történetéhez, a kapcsolataikhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.