Aprózódnak a Lendület pénzei

A Lendület programnak köszönhetően 2012. július 1-jén 37 kutatócsoport kezdhet hozzá ígéretes kutatási tervei megvalósításához. Pál Csaba biológus azt vizsgálja, hogy miként válnak ellenállóvá a különböző gyógyszerekkel, antibiotikumokkal szemben az egyes kórokozó baktériumok.

Orbán Gergő az idegtudomány és a gépintelligencia határterületeire koncentrál. Tusor Péter történész a magyar egyházi elit római és bécsi integrációját vizsgálja a középkortól 1918-ig, míg Tasnádi Attila a hazai korrupciós folyamatokat elemzi. Pál András csillagász húsz egyedi kis távcsőből álló, mozaikszerű műszert épít.

A Lendület program idei legfiatalabb nyertese 29 éves, a legidősebb 58. Az utóbbi életkor azt mutatja, hogy alapvetően megváltozott a 2009 elején elindított program. Akkor a sikeres fiatal kutatók elvándorlásának visszaszorítására, a tehetség-utánpótlás biztosítására, a fiatal kutatók előrelépési lehetőségeinek bővítésére találták ki a Lendületet. 2009-ben öt, 2010-ben hét kutatócsoport alakult. A tavalyi kiírásra száz jelentkezés futott be, közülük tizenhatan nyertek – először hölgyek (mindjárt hárman is). A korábbi pályázatokkal együtt az Akadémia 2011-ben már 1,1 milliárd forintot fordított a programra. Idén 132 jelentkezés érkezett az újonnan felhasználható 1,25 milliárd forintra, ebből 37 pályázatot támogattak. Az első évben 50 millió forint volt az átlagosan elnyert összeg, idén az átlag 34 millióra csökkent, azaz megindult a pénzek elaprózódása, ami ellen épp maga a program létrejött. 2009-ben az Akadémia maga teremtette elő a program anyagi keretét jelentő 250 millió forintot, idén már a költségvetésből érkezik a korábbi években, illetve az idén kiválasztott csoportokat segítő összesen 2,4 milliárd forint.

A pénzhiánnyal küzdő magyar kutatói szférából korábban számos kritika érte a programot, például azért, mert kirekesztette a rendszerből az egyetemeken dolgozókat. A tavalyi kiírással a Lendület programot ezért az Akadémia az egyetemekre is kiterjesztette. Szintén változás volt, hogy a kutatócsoportok vezetésére jelentkezők életkoruknak megfelelően két kategóriában pályázhattak. Az egyikben az önálló kutatói pályájukat kezdő, 30–40 év közötti fiatal kutatócsoport-vezetők jelentkezését várták. A másik kategóriában sikeres, önálló kutatói pályát folytató, 35–45 év közötti, a nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő teljesítményű kutatók adhatták be pályázataikat. A nyertesek közül többen hazaköltöztek, többen pedig a nyugati körülményeket biztosító pályázatnak köszönhetően nem mentek külföldre. Egy újabb kategória meghirdetésével idén először lehetőséget kaptak a már kiemelkedően sikeres vezetői kutatói pályát folytató, 40 és 55 év közötti tudósok is a programban való részvételre. Ebben a kategóriában négyen nyertek, köztük két akadémikus, valamint az Egyesült Államokból hazatérő 58 éves kémikus is. A fiatal kutatóktól a befutott professzorokig tehát ma már bárki jelentkezhet erre a pályázatra.

A program egyik fő üzenete az, hogy itthon is lehet nyugati nívón kutatni, ám ez az üzenet vagy nem jut el a külföldön dolgozókhoz, vagy a program forrásai révén teremtett lendületes munkakörülmények nem minden esetben érik el a nyugati nívót. A 37 idei nyertes közül ugyanis mindössze heten tértek haza külföldi munkahelyükről. A program irányítói szerint azonban legalább ilyen fontos eredmény, hogy sokan a Lendület nyújtotta feltételeknek köszönhetően maradnak itthon.

Tagadhatatlan, hogy hazai viszonyok között kiemelkedő fizetést kapnak a nyertesek. A kutatócsoport-vezető illetménye a legfiatalabbak esetében havi bruttó 656 ezer forint, a tapasztalt kutatóknál 875 ezer forint, míg a 40–55 év közötti tudósok esetében havi bruttó 1,093 millió forint jár azzal a megkötéssel, hogy az MTA-tól akadémikusi tiszteletdíjban részesülők csak 656 ezer forintot kaphatnak. További feltétel, hogy a nyertesek szerződéskötés után az MTA-tól kapott más ösztöndíjakról lemondanak (pl. Bolyai-ösztöndíj). A támogatás minimális összege évi 20 millió forint, maximális összege az I. kategóriában évi 50, a II. kategóriában évi 60, a III. kategóriában évi 80 millió forint lehet.

Pálinkás József MTA-elnöktől szerettük volna megkérdezni, hogy a Lendület programon túl mennyi pluszpénzhez jutottak különböző pályázati forrásokból a korábbi nyertesek, valamint arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen eredményeket, publikációkat tudnak felmutatni a csoportok. Arról is érdeklődtünk volna, hogy jövőre is folytatódik-e a Lendület program pályázati keretének lendületes bővülése. Az MTA elnöke azonban nem kívánt lapunk kérdéseire válaszolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.