Fényérzékeny ökorendszer

Az utcai lámpák fénye alaposan átrajzolja a bevilágított terület ökológiáját – állítják angol kutatók. Az University of Exeter tudósainak kutatásai szerint a mesterséges fény sokkal nagyobb hatással van a gerinctelenek életére, mint azt eddig feltételezték.

A kutatók mintegy 1200 állatot gyűjtöttek be 28 csapdával Helston közvilágítással ellátott területein. A csapdák egy részét a lámpák alá, a többit pedig a lámpaoszlopok közé, sötétebb zónákba állították.

Az eddig is ismert volt a tudomány számára, hogy a fény nagy hatással van a repülő rovarokra. A kutatásból – amelyet a BBC News ismertet – ugyanakkor az is kiderült, hogy a földön élő dögevők és ragadozók létszáma is jóval nagyobb a bevilágított részeken – nemcsak éjszaka, hanem nappal is, vélhetően várva a fényre repülő és aláhulló áldozatokat. Az elméleti kutatási eredményeknek gyakorlati jelentőségük is lehet, hiszen a jelek szerint a fénnyel hatékonyan lehet irányítani olyan fajok elterjedését, amelyek az ember segítségére lehetnek például a növények beporzásában vagy a kártevők gyérítésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.