Állkapocsprotézis nyomtatóból

A belga University of Hasselt kutatói a 3 dimenziós lézernyomtatás óriási sikeréről számoltak be. Egy 83 éves asszonynak műtéttel olyan állkapocsprotézist ültettek be, amit 3D-s nyomtatóval készítettek.

A lézernyomtatás során vékony por-, illetve festék szemcseréteg kerül a papírra. Ha a műveletet több ezerszer elvégzi a nyomtató ugyanazon a mintázaton, akkor a nyomtatott réteg folyamatosan vastagszik, és kiemelkedik a papír vagy az alaplap síkjából. Pontos tervezéssel a lehető legbonyolultabb 3 dimenziós tárgy készíthető ily módon, csak arról kell gondoskodni, hogy a rétegek kellő mértékben egymáshoz tapadjanak.

Az idős belga hölgy csontvelőgyulladás miatt vesztette el az alsó állkapcsát. A mikronnyi vastag titánpor rétegekből készült protézis az állkapocscsont minden részletét tartalmazza. Látszanak az izmok tapadásához szükséges bemélyedések, az idegek, erek átvezetésére szolgáló csatornák és a későbbi fogimplantátumok helyei. A kész darabot a beültetéshez elengedhetetlenül szükséges, szövetbarát kerámia bevonattal látták el. A műtét közel 4 óráig tartott, és olyan jól sikerült, hogy a páciens néhány nappal később már normálisan tudott beszélni és enni, akárcsak alsó állkapcsa elvesztése előtt.

3D-s nyomtatóval készült csontpótlással már korábban is próbálkoztak. 2008-ban finn orvosok egy férfi állkapocscsontjának egy részét pótolták így. A következő évben egy összezúzódott hüvelykujj csontjait készítették el és illesztették be ily módon. A kutatók véleménye szerint azonban mindez csak a kezdet. Ezzel és hasonló eljárásokkal nemcsak emberi csontokat lehet pótolni, hanem súlyos égési sérültek bőrszöveteit is lehet helyettesíteni. A mesterséges szervek létrehozásán fáradozó kutatók is nagy jövőt látnak a módszerben. Elképzelésük szerint az adott szerv élő sejtjeit egymásra „nyomtatással” a megfelelő 3 dimenziós alakban el lehetne készíteni.

Még az erek átvezetésére szolgáló lyukaknak is van hely
Még az erek átvezetésére szolgáló lyukaknak is van hely
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.