Régen gyávaságnak tartották, ma abnormális helyzetre adott normális reakciónak

Március végén tizenhét afgán civilt gyilkolt meg egy amerikai katona, de még mindig nem lehet pontosan tudni, mi okozta az öldöklést. Az amerikai hadvezetés vizsgálja, nem lehetett-e szerepe a katonáknak adott gyógyszerek egyikének.

Az egyik maláriaellenes szerről ugyanis régóta tudják, hogy a – New Scientist tudományos lap szerint – a páciensek harmadánál pszichiátriai zavarokat (depressziót, pszichózist) okoz. Sokan fejfájásra is panaszkodnak. A vizsgálat elkezdődött, eredményt későbbre ígérnek.

Bármit is derítenek ki a hatóságok, bármivel is magyarázzák az öldöklést, hasonló események sűrűn előfordulnak a világ háborús övezeteiben. Ártatlan civilek meggyilkolásán át az ellenfél brutális kínzásáig bármi bárhol előfordulhat. Egy szakmai anyag segítségével rávilágíthatunk arra, hogy mi játszódhat le a háborús övezetekben szolgáló katonákban.

A harci stressz a harcmező, a katonaifeladat-ellátás egyik legsajátosabb jellemzője. A veszély, a testi kimerülés, a terep és az éghajlat idegeket felőrlő hatása, valamint a szemben álló fél harctéri tevékenysége együttesen az általános feszültség állapotát hozza létre. A harci terhelések és a gyakran elkerülhetetlen rossz életkörülmények károsan befolyásolják a fizikai és mentális teljesítőképességet, valamint a túlélési esélyeket – olvasható Choma Krisztina pszichológus által írt, a Bocskai István Lövészdandár honlapján közölt szakmai anyagban.

A harci stresszt kiváltó hatásokat fizikai és pszichikai tényezőkre (stresszor) szokás osztani. Fizikális stresszor például a szélsőséges időjárás, az alapvető és minimális kényelem hiánya, a harci tevékenységeket kísérő zajok, a mérgek, a sugárzás. Pszichikai stresszorok esetén értelmi és érzelmi stresszorokat különböztetnek meg. Értelmi stresszor lehet a túl sok vagy túl kevés információ, érzékszervi túlterheltség vagy ennek ellentéte, de akár a hosszú várakozás is. Érzelmi stresszor a félelem, a fenyegetés, az elkeseredés, a harag, a düh, az aktivitás hiánya miatti unalom. Az hogy ki, milyen mértékben kerül a harctéri stressz állapotába, a körülményektől, valamint az egyéntől függ.

A körülményeket tekintve egy magyar vizsgálat szerint az Irakból hazatérő magyar katonák körében vezető traumának számított például a robbanás, a fegyveres támadás elszenvedése, valamint részvétel a harci cselekményekben. Irakból hazatért amerikai katonák körében vezető stresszforrás a bevetés okozta stressz, a tapasztalt ellentmondások (pl. terrorista fészeknek vélt, mégis gyerekruhákkal, játékokkal teli lakások átkutatása), bajtársak elvesztésének szörnyű emlékei voltak. (A katonák 2/3-a tudott olyan ismerős bajtársról, aki meghalt vagy megsérült.) Horvát katonák számára a Balkánon dúló háború során a fogságba esés, harcostársak halálának látványa, súlyosabb sebesülések, az elhunyt harcosok maradványainak összegyűjtése, az ellenséges gyűrűből való kitörés, katonai közelharc jelentette a legsúlyosabb megpróbáltatást.

A katonák harctéri pszichikai összeomlásának jelensége régóta ismert. A XIX. század végéig azonban negatívan álltak hozzá ezekhez a jelenségekhez. Azokat, akik a harcok folyamán vagy azután félelmet, lehangoltságot mutattak, gyenge jelleműnek, gyávának tartották, és rendszerint megbüntették. A XX. század második felében azonban megváltozott ez a felfogás. Manapság a katonák harctéri stresszre adott pszichés tüneteinél az a vélemény érvényesül, hogy ez normális emberek reakciója „abnormális” körülményekre, azaz nem minden esetben tekinthetők kórosnak. Így a stressz megjelenése, melyet intenzív félelemérzet kísér, semmiképpen sem azonosítható a gyávasággal. Az „abnormális” helyzetre adott normál reakciók többnyire az alkalmazkodást segítik.

Arra is számos példát látni, hogy a trauma után néhány hónappal jelentkeznek zavarok, amelyeket poszttraumatikus stresszzavarnak (PTSD) neveznek. E betegségcsoport tanulmányozása a vietnami háború alatt és után vált erőteljessé. Megfigyelték, hogy az amerikai katonák hazatérésüket követően nagyon nehezen illeszkedtek vissza a civil életbe, és még hosszú éveken keresztül küzdöttek pszichés zavarokkal. E tünetcsoportra különösen jellemzőek az éjszakai rémálmokkal kísért alvászavarok, pánikrohamok, düh- és erőszakkitörések, az emberekkel való kapcsolatok súlyos sérülése, valamint átmeneti bénulás is felléphet náluk.

A harctéri stresszzavarok kezelése sokat változott az utóbbi időben. Míg a második világháborúban a harci kimerülésben szenvedőt eltávolították a hadszíntérről, és hosszabb időre kórházban helyezték el, izraeli kutatások alapján ma már nem javasolt az akut stresszbetegségben szenvedő katonák eltávolítása, hanem rövid pihenés után visszatérhetnek az egységükhöz. Csak akkor evakuálják és gyógykezelik a sérültet, ha a pszichés zavarok 14 nap elmúltával is fennállnak.

A misszióba készülő katona tudatában van annak, hogy háborús veszélynek teszi ki magát, megsérülhet, maradandó károsodást szenvedhet, sőt, életét is veszítheti. A magyar és bármilyen más nációjú békefenntartók háborús körülmények közé kerülve személyesen tapasztalhatnak meg életveszélyes szituációkat, katasztrófákat, láthatnak súlyosan sebesült embereket, halált. Ezek a traumatikus élmények, a hirtelen vagy folyamatosan fellépő stressz gyengítik a fizikai aktivitást és az egészséges védekezőképességet.

Éppen ezért fontos a megfelelő kiképzés, melynek segítségével elérhető, hogy a fenyegető helyzetekben jelentkező stressz az önvédelmet szolgálja, hogy a katona megtanuljon teljes energiájával az adott veszélyre koncentrálni, és felkészülni a fenyegetésre adandó válaszlépésre. Choma Krisztina szerint a megfelelő alvás, pihenés biztosítása, a zaj- és egyéb hatások csökkentése, a megfelelő táplálkozás, testi higiénia biztosítása jelentős mértékben befolyásolja a katonák harci teljesítményét, a harctéri stressz feldolgozását.

Afgán talibánok támadását szimulálják egy stresszhelyzetteszt-gyakorlaton 2008-ban az amerikai hadsereg coloradói bázisán
Afgán talibánok támadását szimulálják egy stresszhelyzetteszt-gyakorlaton 2008-ban az amerikai hadsereg coloradói bázisán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.