Áram és hő – „háztáji” fafűtéssel

A faaprólék-égető üzem egyike azon környezetvédelmi megoldásoknak, amelyekkel a település energiafelhasználását minimálisra lehet csökkenteni. A berendezés 2010 óta termel energiát a falu lakosainak.

A kőolaj és a földgáz helyett fahulladék felhasználásával állítanak elő hőt a fűtéshez. A környék adottságai megfelelőek, számos erdő veszi körül a lakóközösséget.

További előny, hogy az így beáramló pénz a régióban marad, míg az importált kőolajért és földgázért más országoknak kell fizetni.

Ezért 2020-ig a fent említett energiahordozók felhasználását szeretnék minimalizálni, 2030-ra pedig a fosszilis energiahordozók teljes kivonását célozták meg, a kieső energiát fával kívánják előállítani.

Mindez úgy érhető el, hogy a házakat folyamatosan korszerűsítik, ezzel az energiafelhasználást csökkentik.

A közösség másik környezetbarát energiatermelő egysége az áramot és hőt egyaránt előállító erőmű, melyet 2011 decemberében helyeztek üzembe. A módszer lényege, hogy a fagázzal működő generátor elektromos áramot állít elő, de a fahulladékot egyéb területeken is felhasználják.

A hűtéshez felhasznált vizet a hagyományos erőművek többnyire a környezetbe eresztik, ami nagy energiaveszteséget jelent. Itt viszont a távfűtőrendszerben keringtetik, így az erőmű hatásfoka közel százszázalékos, ugyanis minden energiát hasznosít.

A fahulladék hulladékából alágyújtós készül
A fahulladék hulladékából alágyújtós készül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.