A kétkezi munka is örömet nyújt
A sajtüzem túró, joghurt és ötféle sajt előállítására szakosodott. Az itt dolgozóknak rendkívül szigorú tisztasági előírásokat kell betartaniuk.
A kertészetben mintegy 15-20 segítségre szoruló tevékenykedik. A növénytermesztés fortélyaiba Paula Engel vezetésével nyerhetett a csoport betekintést. Számos zöldséget termesztenek olajfűtésű üvegházakban. Az innen származó hulladékot komposztként újrahasznosítják. A fogyasztásra szánt növények elsősorban a falu ellátását szolgálják, a termény másik részét a városi iskolákban, piacokon, bioboltokban értékesítik. A földművelés mellett állattenyésztéssel is foglalkoznak.
Az asztalosműhely vezetője, Kirsten Herrmann – aki maga is segítségre szorul – immár húsz éve hatalmas lelkesedéssel végzi munkáját. Munkatársaival fából gyönyörű használati tárgyakat, kisebb bútorokat készítenek, a hulladékból pedig alágyújtós lesz.
Miskolcon is…
Hasonló törekvésekre találunk példát Magyarországon is, a miskolci Szimbiózis Alapítvány és a Martin János Szakiskola évtizedek óta foglalkozik a fogyatékkal élők képzésével és társadalmi beilleszkedésével.