Vegyek tabletet?

Bizonyára sokakban motoszkál a kérdés: kell ez nekem?, jó ez nekem? Íme egy válasz.

Amint már leírtuk, a tablet nemigen különbözik egy nagy képernyős okostelefontól, s ha így nézzük, nem látszik forradalmi jellege. Jogosan, mert a forradalom nem a tablet (a kütyüpiacon), hanem a felhő. Nem az, amelyből az eső esik, hanem a számítási felhő.

Kétféle kütyüfelszereltség látszik mostanában értelmesnek. Ha van szükség helyi számítási teljesítményre, akkor kell a laptop (mégpedig igazi, nem amolyan „netbook”) és egy okostelefon, amely a kapcsolattartás és a pillanatszerű információ-hozzáférés eszköze.

A helyi számítási teljesítmény az információ előállításához kell: bizony vannak szakmák, amelyek komplex módon állítanak elő információt, például meg kell tervezni valamit, előre kell jelezni folyamatokat, össze kell állítani a tévéműsort és hasonlók. Akik tartanak attól, hogy adataik a már említett felhőben vannak, és nem a saját teljes befolyásolásuk alatt, jobban kedvelik a laptopot vagy az asztali számítógépet.

Akik pedig hozzászoktak a laptophoz, és mobiltelefonjuk van – továbbra is működhetnek ilyen módon. Egyelőre még ők vannak többségben, de ez nem fog így maradni. Két év múlva úgysem vehetnek mást, mint okostelefont, és akkor lassan vagy rászoknak, vagy nem. (Tévedések elkerülése végett: az alábbi tablet – felhőmodell – nem lesz általános, de a gyakorisága nőni fog. Mindig lesznek igazi számítógép-használók, annak is vannak igen erős előnyei – de most a közeljövő változásairól szólunk.)

Ha viszont többnyire csak hozzáférünk valamilyen szolgáltatáshoz vagy adatokhoz, akkor elég lenne az okostelefon magában – de a 3,5-5 hüvelykes képernyő elég szűkös, minimum 7, maximum 9,7 kell. (Azért ez a tizedes érték, mert ekkora az új Apple iPad képátlója. Hiába mondaná bárki, hogy ez sok, semmilyen zsebbe nem fér el, női táskába nehezen, nem lehet egy kézzel kezelni, mert messze rövid az ember hüvelykujja ehhez, már eladtak belőle annyi milliót, hogy ezek a hátrányok nem számítanak, ahogy a mozdony füstje sem akadályozta meg a lovak kihalását.) Tehát a tablet az ideális információmegjelenítő és megjegyzésküldő eszköz.

Hol van ez az információ? A felhőben. A tablet-ökoszisztéma alapeleme – a táplálkozási lánc alja, ami a fű, a krill (apró tengeri rák) – nem a tablet, hanem a felhő. Számítási felhő nélkül a tablet nem létezhet.

Mi ez a számítási felhő? Hát az internet elegánsabb, ma divatos neve. Számítógépek közelebbről meg nem határozott halmaza, amelyek bizonyos szolgáltatásokat nyújtanak. Szolgáltatás: a „szoftver” a közeljövőben divatossá váló neve. Nem dobozban vesszük és telepítjük, hanem előfizetünk és bejelentkezünk rá. Sajnos ilyenformán már nem lehet ellopni…

Nem mellesleg az információ-hozzáférés és jegyzetelés (rövid szöveges vagy grafikus visszacsatolások a megjelenített információhoz) a közép- vagy felső szintű vezetők fő tevékenysége. Vagyis a tablet nem azért a főnökök eszköze, mert csak nekik van elég pénzük rá, hanem végre megszületett az az informatikai termék, amelynek használata elég egyszerű és hatékony ahhoz, hogy ne pazarolja a főnök drága idejét.

Ki nem vette észre, hogy az igazán hatékony vezető nem kezel PC-t? Az a végtelen mennyiségű szöszmötölés, ami a PC-üzemeltetés elengedhetetlen velejárója (telepítés, frissítések, wifi-mizériák, fájlmizériák, meg nem felelő alapbeállítások megváltoztatása stb. – az információs társadalom polgárainak fő tevékenysége...) egyszerűen bűn egy bizonyos beosztás fölött. Ezt a jó főnökök rábízzák egy ezzel (is) foglalkozó beosztottra.

De mostantól ott van nekik a tablet.

Vannak is olyan típusok, amelyek alapja nem a mobiltelefon, hanem a laptop, abból egyszerűsödtek tabletté. Jellemzően az üzleti laptopok gyártói készítenek üzleti laptopokat, amelyeken nem az Angry Bird Space a legfontosabb program, hanem a virtuális magánhálózat ügyfélprogramja.

A nép persze nyugodtan fészbúkozzon, nézzen filmet, de (szerintem) leginkább olvasson e-könyvet a tabletjén.

Az új iPad felbontása (nem képpontszáma, az igazi felbontása) annyi, mint a drága, színes, nyomtatott papímagazinoké. A Playboyé. A Cosmóé. A Vogue-é. 300 (270) pont/hüvelyk. MOST jött el az az idő, hogy teljesen mindegy, papíron vagy képernyőn nézzük az újságot. Vagy a vállalati adatokat...

Sejthető a válasz: magánszemélyeknek: ha elviselhető, hogy más kezeli az adataimat, akkor kell a tablet. Ha nem – akkor nem. Főnököknek és cégeknek: saját vagy bérelt felhőszolgáltatás mellett kell a tablet, egyébként nem.

Felbontásban még egyedüli

Mielőtt szétszednek a kommentelők, hogy ez egy Apple-reklám, le kell szögeznem, hogy bármelyik 7-10 hüvelykes androidos, windowsos, windowsphone-os tabletre igaz minden fenti okfejtés. Sajnos ez idő szerint csak az új iPad képernyője 270 dpi-s...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.