Hol vannak a mátrai varangyok?

A szakemberek szerint a barna varangyok és más békák akár 75-80 százaléka elpusztult a Mátrában a rendkívül hideg januárban, illetve februárban – tájékoztatta kedd este a sajtót Felsőtárkányon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az időjárási és csapadékviszonyok kedvezőtlen alakulása miatt a Mátra hegységben, akárcsak a többi régióban, az adott területre jellemző békavonulás idén két-három hetes csúszással kezdődik. A békáknak már el kellett volna indulniuk a téli vermelőhelyükről a szaporodóhelyükre, ennek ellenére nagyszámú békavonulást eddig sehol sem tapasztaltak. A bükki szakemberek azt feltételezik, hogy a békák nem ásták elég mélyre magukat a kivételesen enyhe ősszel, ezért elpusztultak a hideg télben.

Az országos kitekintéssel is rendelkező Varangy Akciócsoport Egyesületet vezető Puky Miklós, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet munkatársa elsősorban a márciusi csapadék elmaradásának tudja be a rendkívüli helyzetet, a vonuló kétéltűek alacsony számát. A nagyon kedvezőtlen tavaszi időjárás miatt az ország egyes helyein valóban jelentősen csökkent a szaporodni vonuló békák száma, máshol viszont ugyanannyi kétéltűt mentettek meg, mint tavaly vagy a korábbi években. Ez történt a Mecsekben Sikondánál, Zalaegerszeg közelében és a fővárosi Naplás-tónál is. A természetvédő azt sem tartja valószínűnek, hogy a néhány héten át tartó kemény tél országos méretekben a szintén a föld alá húzódó hüllőket is megtizedelte volna.

Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum hüllő- és kétéltűgyűjteményének vezetője a Bakonyban vizsgálódva sem tapasztalt jelentős változást a békák populációjában. A szakember kétli, hogy az enyhe ősz miatt nem ásták be magukat kellő mélységben a békák. A szaporodóhely felé vándorló békalétszám esetleges apadásában szerinte is sokkal nagyobb szerepe lehet a rendkívüli szárazságnak, mint a hidegnek. A békák szaporodásához ugyanis víz kell, ha nincs tó, kanális, ahol lerakhatják a petéiket, a szaporodás is elmarad, mert a békák el sem indulnak ezekre a helyekre. Maradnak szokásos rejtekhelyeiken. A vonulás elmaradásának oka lehet még valamilyen szennyezés, gombafertőzés, de most erről nincs szó. A gyűjteményvezető szerint a békavándorlás kimaradása miatt jövőre kevesebb lesz a fiatal példány.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és az önkéntesek ezekben napokban megerősített figyelőszolgálatot látnak el a hegységben megmaradt békaállomány megmentése érdekében. A békák jelentős részét eddig is menteni kellett, miközben téli vermelőhelyükről a szaporodóhelyükre igyekeztek. Mivel az állatok vonulási útvonala forgalmas közutakat keresztez, a Mátra hegységben a gyöngyösi Sás-tó körzetében, Pásztó közelében a Hasznosi víztározónál, valamint a Tardonaidombságban a Varbói-tó körzetében minden évben szükség volt békamentő akcióra. A nemzeti park dolgozói és a természetvédők munkája ellenére a béka-, legnagyobb egyedszámban a barnavarangy-populáció számára igazi megoldást az út alatt vezető, ezért biztonságos békaátjárók megépítése jelenti. Erre jó példa az elmúlt évben Bogácsnál átadott békaalagút, mely sok ezer békát mentett meg attól, hogy a gépkocsik kerekei alatt végezzék. AMátrában újabb békaátjárókat akar építeni a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, erre a célra 343 millió forintos pályázatot nyújtott be az Európai Unióhoz.

Már el kellett volna indulniuk a szaporodóhelyükre
Már el kellett volna indulniuk a szaporodóhelyükre FOTÓ: PUKY MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.