A mobil káros a magzatra

A terhesség alatti mobilozástól születik mind több hiperaktív, magatartászavaros gyerek – állítja Hugh Taylor, a Yale Egyetem professzora.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság adatai szerint 1997-ben az Egyesült Államokban a gyermekeknek csak három százaléka szenvedett figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban, de számuk alig több mint egy évtized alatt hetven százalékkal nőtt, és a gyermekgyógyászat mindennapos gondjává vált.

Hazánkban ma 5000–10 000 ilyen beteg van. A betegség tünetei: fokozott mozgékonyság, figyelemzavar, csökkent óvodai és iskolai teljesítmény, éretlen, gátlástalan viselkedés. A gyerekek a legtöbbször nem képesek magasabb iskolai végzettséget elérni.

A felnőttkort is megbélyegző baj az eddigi ismeretek szerint főleg genetikai tényezőkre vezethető vissza. Ám Hozefa Divan dán epidemiológus és munkatársai már 2008-ban, az Epidemiology című szaklapban felvetették, a terhesség alatti mobilozásnak ugyancsak szerepe lehet a hiperaktivitási zavar létrejöttében.

Hugh Taylor és kutatócsoportja a Scientific Reports című lap március 15-i online számában most beszámolt egy állatkísérletről, amelynek során minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, a működő mobiltelefon sugárzása súlyosan hátráltatja a magzati agy, ezen belül a homloklebeny elülső része, a prefrontális kéreg fejlődését. Pontosan ez az agyi régió károsodott a hiperaktív betegekben.

A jelentős tudományos kísérletben 32 vemhes egér ketrece fölé, az állatoktól 4–22 centiméter távolságban egy aktivált és a vemhesség egész időtartama alatt működő, hangnémított telefonkészüléket helyeztek el. Ugyanezt tették a kontrollcsoport 42 egerével, csakhogy az a telefon ki volt kapcsolva. Az utódokon 8, 12, és 16 hetes korban speciális viselkedési teszteket végeztek.

Az eredmények egyértelműek: a telefon sugárzásának kitett egerek utódai hiperaktivitás és csökkent memória jeleit mutatták. Az agyi elektromos tevékenység vizsgálata igazolta, a prefrontális kéreg idegsejtjei kórosan fejlődtek, továbbá romlott az idegsejtek közötti jelátvitel. Tamir Aldad, a tudományos munkacsoport tagja óvatosságra int, az állatkísérletes következtetéseket nem lehet máris emberre vonatkoztatni.

Hugh Taylor professzor viszont megalapozottnak tartja javaslatát: a terhes anyák ne várjanak további vizsgálati eredményekre, máris kerüljék a mobiltelefon használatát.

A mobil egészségügyi rizikót jelenthet a magzat számára
Tiger Woods' wife Elin Nordegren waits for her husband after his final round at the Tournament Players Championship golf tournament at the TPC at Sawgrass in Ponte Vedra, Florida May 13, 2007. REUTERS/Hans Deryk (UNITED STATES)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.