Ökogazdálkodás – szőlészetekben is

„Ezt a talajt meg kell kóstolnia” – biztat az ECOWIN projekt egyik résztvevője, Franz Weninger (képünkön) szőlészborász, aki Ausztriából érkezett Balfra. A föld termékenysége környezettudatos szőlőtermesztéssel növelhető a legeredményesebben. Ezért indult útjára a Természetvédelem a szőlőterületek ökologizálásával című – rövid nevén ECOWIN projekt, mely az Ausztria–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 (Európai Területi Együttműködés) keretében valósul meg. Hasonló együttműködés folyik osztrák–cseh, illetve osztrák–szlovák vonatkozásban is. Hazánkban a program gazdája a Nyugat-magyarországi Egyetemen a Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar. Műtrágyák esetében az ásványi anyagok a talajvízben oldódnak, így ezek felvételekor a növényi sejtekben megnő az említett anyagok koncentrációja. Az egyensúly helyreállítására víz szivárog beléjük, amitől a sejtek megduzzadnak. A jelenség a bor szempontjából nem kedvező, hiszen minősége rovására megy, ráadásul a talajvíz is szennyeződik.

Ezzel ellentétben a természetes trágyákat (pl. tehén- vagy lótrágyát) komposztálva termékeny humusz keletkezik, amely felületén nagy mennyiségű, ásványi anyagokban gazdag vizet képes megkötni. A szőlő harmonikus növekedését elősegíti a talaj lazítása, szellőztetése, illetve a sorközök mentesítése a káros gyomoktól. Ez a sorköztakarás megakadályozza a talaj kiszáradását, a gyökérzet javítja a talajszerkezetet, levegőssé, megfelelő vízháztartásúvá alakítja a talajt. Ehhez a projekt keretében kifejlesztett 11-féle növénymagkeverékét vetik el, például a fehérhere, szarvaskerep, mustár, lándzsás útifű és komlós lucerna keveréke védelmet nyújthat a talaj eróziójával szemben. A szőlőtermesztésben a legtöbb problémát a különböző gombabetegségek (pl. peronoszpóra, lisztharmat és szürkerothadás) okozzák. A biogazdálkodásban megengedett növényvédő szerek (például a réz és a kén) és úgynevezett növénykondicionáló anyagok – ilyen a káliumvízüveg, különféle növényi olajok vagy a káliumhidrogén-karbonát – alkalmazásával a megelőzésre helyezik a hangsúlyt.

A környezettudatos gazdálkodás nehezebb évjáratokban valamelyest magasabb költségekkel jár, melyet az ökoszőlőből készített bor eladásával kompenzálhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.