(M)érik a szőlő(t)

2010-ben hat partnergazdaság együttműködésében indítottak útnak egy új természetvédelmi célú technológiai fejlesztési programot a nyugat-dunántúli borvidéken. A fejlesztés célja elsősorban egységes növényvédelmi előrejelző program alkalmazása, amely a helyi meteorológiai mérések adatait használja fel. A mért értékeket a GALATI–VITIS számítógépes növényvédelmi előrejelző program vizsgálja. A betáplált hőmérséklet-, csapadék-, levélnedvesség- és napsütésértékek alapján a rendszer hetente megállapítja, hogy az adott meteorológiai körülmények között milyen növényvédő szerek alkalmazása javasolt. Az automaták a mért adatokat központi adatbázisba továbbítják. Az egységes munkaterv védelmében minden részt vevő gazdaságban ezt a számítógépes előrejelző programot alkalmazzák.

A szoftver a peronoszpóra, a lisztharmat és a Botrytis elleni védekezésben nyújt segítséget, figyelembe véve a szőlőfajták érzékenységét a betegségre, a terület fekvéséből adódó különbségeket és a felhasznált védekezőszer típusát is. A gazdáknak a rendszer integrált, hagyományos és biovédekezési lehetőséget ajánl. A kitűzött céloknak megfelelően a termelők az utóbbit alkalmazzák, felhasználva a projekt keretében alkalmazott növényvédő és növényerősítő módszereket és technológiákat.

 

Jó tudni, hogy...

- Balf eredeti neve Farkasd, németül Wolfs (vagyis farkasok). A „w” kiejtésének nehézsége miatt a mássalhangzó „b”-re cserélődött, így nyerte el a település a mai nevét.

- Sopronban és környékén már több mint kétezer esztendeje termesztenek szőlőt. A borból – annak fertőtlenítő hatása miatt – a római katonáknak napi fél litert kötelező volt elfogyasztaniuk.

- A szőlőből szőlőmagolajat, a még éretlen szemekből szőlőecetet készítenek.

- A legjobb minőségű és ízű bor a kisebb hordókban érlelődik.

- A szőlő fel nem használt részei a tőkéket tápláló komposztként szolgálnak.

Gyidik Amadea–Nusser Evelyn

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.