Okostelefonok: Mégis jobb a nagyobb?

Nehéz egyértelműbb dizájntrendet érzékelni az okostelefonok világában a képernyőméret növekedésénél. A jó férfitenyérnyi kijelzők nemcsak a készülékek külalakját, hanem a szolgáltatáskínálatot is megváltoztatják – mellesleg pedig egyre közelebb hozzák azt a kort, amelyben a smartphone a személyi számítástechnika első számú médiuma lehet.

Amikor tavaly a Samsung előrukkolt az 5,3 hüvelykes képátlójú Galaxy Note-tal, még sokan fanyalogtak: az órás képernyő-felületű (bár pengevékony) eszköz valóban kicsit túlméretesnek és esetlennek tűnt a versenytársakhoz képest. Csakhogy a nagy tudású (és árában is prémium kategóriás, csaknem 200 ezer forintba kerülő) óriástelefonból az első hónapban világszerte több mint egymillió darabot adtak el, és a piaci siker ebben a termékkörben is minden más megfontolást felülír. Azóta pedig a „subtablet” súlycsoportú készüléknek számos követője akadt. Az LG nemrég mutatta be a saját nagy képernyős megoldását: az Optimus Vu öthüvelykes képátlóval rendelkezik, ráadásul szélesebb is a szokásosnál, vagyis 4:3-as képarányú. De van már öthüvelykes telefonja a Dellnek is, a négy hüvelyk feletti osztályban pedig igen széles a választék (a jelenlegi információk szerint az új iPhone is ebbe a sávba pozicionálja magát).

A méretnövekedés nyilvánvalóan annak a következménye, hogy a telefon ma már a hang- és adatkommunikáción túl a multimédia-fogyasztás eszköze is. A nagyobb kijelzőn jobban látszanak a filmek, könnyebb az internetböngészés, az e-könyvek olvasása, a navigáció, a kép-, illetve videoszerkesztés, és – nem mellesleg – a kétkezes gépelés is megoldható. Ugyanakkor a képernyő széthúzása ellen szól az energiafogyasztás emelkedése (amit a kisebb energiaigényű, de drágább Amoled-technológiával próbálnak ellensúlyozni), meg az is, hogy telefonálni továbbra is kell a masinával, tehát el kell férnie a markunkban, és az sem árt, ha egy SMS-t a hüvelykujjunkkal is be tudunk pötyögni – nem is beszélve az analóg vagy virtuális funkcióbillentyűk használatáról.

Az óriástelefonok a memória, a grafikus képességek vagy a processzorteljesítmény terén tényleg tudnak annyit, mint egy számítógép, amit a gyártók a marketingben és a perifériabizniszben igyekeznek ki is használni. A Galaxy Note-hoz például olyan, teljes billentyűzettel kiegészített dokkolót is árulnak, ami már valódi komputerfunkciókkal ruházza fel a mobilt (ti. kényelmesen gépelhetünk, szöveget szerkeszthetünk, levelezhetünk stb. rajta, legalább olyan sebességgel és komforttal, mint az asztali gépünkön). A desktop PC-ket természetesen aligha fogja kiváltani az XXL-mobiltelefon, de a netbookoknak és a tableteknek komoly versenytársa lehet, inkább előbb, mint utóbb.

A méretesebb készülék több szolgáltatást is kínál
A méretesebb készülék több szolgáltatást is kínál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.