Beindultak az ötletgyárak

Egyre szélesebb rétegek számára nyújtanak termékeket és szolgáltatásokat a hazai startupok, vagyis a legtöbbször informatikai vagy webes, illetve mobiltechnológiára épülő újításokkal kirukkoló, döntően fiatalokból álló kezdő vállalkozások.

A közösségi oldalak, okostelefonok felhasználóin kívül most már a kisvállalkozások is megoldásokat találhatnak mindennapi élethelyzeteik könnyítésére a lelkes startupok kínálatából. A legújabb, március 8-án Budapesten, idén ötödik éve rendezett Startup Underground (SUU) (www.suu.hu) konferencián például a pályamunkák kétharmada informatikai, internetes vagy mobilos startup volt.

A rendezvény zsűrije egy 3D-s technológián alapuló, optikailag működő, nyomásérzékelésen alapuló miniatürizált mérleget (www. optoforce.hu) hozott ki győztesnek, ami akár okostelefonba is beépíthető, hisz a prototípusként bemutatott eszköz mindössze 1,2 centiméteres. A mérésre használt szenzor azért újszerű, mert nemcsak az erő mértékét, hanem annak irányát is képes meghatározni. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem robotikával és információtechnológiával foglalkozó karán dolgozó fejlesztők szerint a mérőeszköz érzékenysége olyannyira fokozható, hogy akár egy tollpihe érintésének hatásait is pontosan meg tudja mérni. Ez az orvostechnikai eszközökben ugyanúgy felhasználható, mint a gépkocsik biztonsági rendszerében vagy az intelligens robotok érzékenységének fejlesztésében.

Nem csak a nyertesekre érdemes azonban figyelni. Hasznos például a „last minute” fél áron budapesti színházjegyeket áruló www.maesteszinhaz.hu oldal, vagy a Nearby Hotel nevű webes fejlesztés, ami a tömegközlekedéssel elérhető legolcsóbb szálláshelyekkel ragadja meg a kispénzű turistákat.

Nemrég írtunk az otthonrol.hu címen interneten keresztül elérhető, tömeges távmunkát nyújtó, magyar fejlesztésű szoftverről. A program alkotói, a Skawa szakemberei azonban felismerték, hogy az emberek nemcsak távmunkát keresnek tömegesen, hanem weboldaluk fordítását is sokan szeretnék minél egyszerűbben megoldani. Egy erre alapuló továbbfejlesztés már nemzetközi megmérettetésen is győztesként emelkedett ki: Kelet-Közép-Európa legnagyobb webes konferenciája, a How-to-Web 2011 keretében zajló Startup Challenge verseny felfedezettje lett fél évvel ezelőtt az Easyling.com oldalon elérhető online fordító szolgáltatás.

Ez a Google felhőszolgáltatására, valamint a már említett távmunkarendszerére épül: az Easyling segítségével bárki bárhol egyetlen kattintással, pár óra alatt lefordíttathatja weboldalát az általa kiválasztott célnyelvekre. A felhőalapú szolgáltatás már munkaerőket is toboroz a neten, miközben a szerzői jogok kérdése, a Google-lal való elszámolás érdekes kérdéseket vet fel.

Álljon itt még két sikergyanús fejlesztés: Az egyik a Dime Board néven futó – www.dimeboard.hu – interaktív prezentációs munkaeszköz, ami egy távirányító méretű jeladó segítségével a számítógép képernyőjét vetíti ki bármilyen felületre. Ezen azután egy speciális toll segítségével bármilyen valós művelet elvégezhető. Kispénzű iskolákban, cégeknél sokféleképpen használható, és remekül helyettesítheti a méregdrága interaktív táblát.

Miskolczy Csaba, a SUU főszervezője szerint az egyetemről kilépő fiatal nemzedékek itthon leginkább abból választhatnak, hogy milyen céghez mennek el állásba. Fontos lenne, ha pár év múlva az egyetemisták egyből azon gondolkodnának, hogy innovációs ötleteiket érdemes mikrovállalkozásként megcsinálni, és üzletet indítani.

Robotkarba vagy mobiltelefonba is beépíthető az új, szuperérzékeny mérleg
Robotkarba vagy mobiltelefonba is beépíthető az új, szuperérzékeny mérleg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.