Útmutató szerzeteseknek

A Szent Benedek által megfogalmazott „Ora et labora!”, azaz „Imádkozzál és dolgozzál!” elv már majd másfél évezrede szolgál útmutatásként a bencések számára. Ennek értelmében a szerzetesek a kétkezi munkát is az imádkozás egy formájának tekintik.

A bajor Plankstetten kolostorában is az évezredes bencés hagyományok szerint zajlanak a mindennapok. A kolostort 1129-ben alapították, s évszázadokon keresztül zavartalanul gyarapodott. Az apátság nagy részét az 1525-ös parasztfelkelés és a harmincéves háború során lerombolták, a renoválást csak a XVII. században kezdték meg, s akkor a kolostor ismét fejlődésnek indult.

1907-ben megnyitottak egy mezőgazdasági iskolát a környékbeli parasztfiatalok számára. A II. világháború idején hadikórház működött az épületegyüttesben, 1945-ben magyar katonáknak rendeztek be itt kórházat, amire ma egy emléktábla hívja fel a figyelmet. A környéken még ma is élnek leszármazottaik, nem ritka, hogy magyar családnevekkel találkozunk.

A gazdálkodás terén 1994-ben történt meg az áttörés. A hagyományos mezőgazdasági tevékenység helyett ökológiai gazdálkodásra tértek át, s ma majorságuk és egyéb üzemeik mintaszerűen működnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.