A sertésnek itt „malaca” van

A staudenhofi mintagazdaság épületei körbezárják a nagy, burkolt udvart. A lakóház és a gazdasági épületek négyszög alakban helyezkednek el. A majorság részei egy tehénistálló, egy sertésól, a termények tárolására szolgáló gazdasági épületek, valamint egy lakóház.

A telep és a gazdaság működését egy négytagú team biztosítja, élén Richard Schmidt szerzetes, az apátság gazdásza áll. Segítségére van egy agronómusnő és még két munkatárs. Dologidőben bérmunkásokat is alkalmaznak, hisz a rengeteg munkát négyen nem győzik.

A négy személy valóban nem sok, hisz körülbelül kétszáz hektáron gazdálkodnak, s emellett állattenyésztéssel is foglalkoznak. Négyszáz sertés tartására alkalmas ólat építettek, valamint százhúsz tehenet tartanak. A cél egyrészt az apátság ellátása, másrészt a felesleg értékesítése.

És miért van a malacoknak „malacuk”? Az elmúlt évben épült meg a teljesen modern disznóól, amelyet nagy ünnepség keretében adtak át.

„A disznó rendkívül tiszta állat. El kell különíteni neki a pihenés, az etetés és a mozgás színterét” – mondta vezetőnk, Richard barát. Ezt az új ól megépítésénél messzemenőkig figyelembe vették, az állatok igazán komfortos körülmények között élnek.

Naponta háromszor történik az etetésük, amelyet komputerek vezényelnek. Természetesen semmiféle tápot sem kapnak, hanem a biogazdaságban megtermelt takarmánnyal etetik őket. Ezáltal húsuk ízletesebb lesz, a kolostor húsüzemében finom termékek készülnek belőle.

S ha elkövetkezik a bús vég, ez is humánus, fájdalommentes módon történik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.