Nagy mobilgyártók nagy dobásai

Bámulatos, már-már kihasználhatatlan tudású okostelefonok és a mobilhálózatok további gyorsítását elérhetővé tévő technológiák dömpingje jellemezte a mobilvilág idei legnagyobb seregszemléjét, a Barcelonában megrendezett Mobile World Congresst.

Abban az elemzők egyetértenek, hogy hosszú idő után ismét a Nokia volt a legnagyobb dobbantó, rajta kívül a Huawei rukkolt elő igazán különleges fejlesztésekkel. Telefonfronton a Samsung, míg hálózati innovációban az Ericsson hozott még igazán komoly újdonságokat.

A mobiltelefonokba épített hardver egészen extrém sebességgel fejlődik, ezt bizonyosan elmondhatjuk. Immár négymagos processzorokkal kerülnek forgalomba a legújabb csúcsmodellek, ami pedig azt is jelenti, hogy a mobilok teljesítménye lassan beéri a PC-két. A számítógépek is a négymagos technológiánál járnak, a piacon már elérhető árú konfigurációkat figyelembe véve. A csúcsgépek természetesen ennél lényegesen erősebb hardvert is tartalmazhatnak.

A kínai Huawei bemutatott egy új architektúrán alapuló processzort. A K3V2 a leggyorsabb mind központi számítóegység, mind pedig grafikus értelemben. A cég újonnan bejelentett zászlóshajója, az Ascend D quad az első okostelefon, amelybe ezt beépítették: az igen-igen igényes kivitelű készülék energiafogyasztását csökkentette a gyártó, a legújabb, négyes Android dolgozik rajta, s szinte minden technikai paraméterben a legjobb, ráadásul 4G-s, LTE-verzióban is kapható lesz. A proci bekerült egy tabletba is, a HD-kijelzőjű, új MediaPadba is.

– A felhasználók egyre több időt töltenek mobileszközeik használatával, és szeretnék a PC-n megszokott teljesítményt, valamint alkalmazásokat a mobiljukra átülteni – mondta Jerry Su, a processzort fejlesztő HiSilicon Technologies (Huawei-leányvállalat) vezető tervezője. Az LG is négymagos készülékeket mutatott be, miközben a Samsung a Beam nevű modellel rukkolt elő, amelyben egy beépített projektor is található. Ez még 1,2 méterről is képes akár nappali fényben is élvezhető képet vetíteni, nem kell elsötétíteni a szobát, ha fotókat és videókat akarunk mutogatni a „falon”. A kivetítő képének felbontása 640×360 pixel, fényereje 15 lumen.

Nagyot dobott a Nokia is, a finnek, bár csak egy éve jelentették be a Microsofttal kötött stratégiai szövetségüket, s ennek kapcsán a Windows Phone operációs rendszer alkalmazását, s október végén jöttek ki a legelső windowsos Lumia modellek, most ezekből is elhoztak egy-két újabb fejlesztést, amelyek igen nagyot szóltak. A Lumia 900 például az egyik első hagyományos telefon, amely 4G, azaz LTE-kompatibilis, bár egyelőre csak az amerikai piacon fog ezzel a tudással megjelenni, az európaiaknak egyelőre be kell érniük a HSPA-technológiával. A Nokia PureView 808 modellje szinte sokkolta a nézőket: egyrészt 41 megapixeles kamera van benne, méghozzá Carl Zeiss, bár van negatív sokkolás is, legalábbis abban a tekintetben, hogy ez a készülék a kivezetendő Symbian operációs rendszert futtatja, amely ma már óriási lemaradásban van a többi oprendszerhez képest.

Ami a fejlesztőket és a készülék, illetve hálózatok gyártóit ma leginkább foglalkoztatja, az a növekvő adatmennyiség és a csökkenteni kívánt energiafogyasztás. Az Ericsson például lemérte, hogy az Android legelterjedtebb, 2.3-as verzióját futtató készülékek lényegesen több áramot fogyasztanak, mint a legújabb 4.0-s verzióval működők. A svéd cég felismerte, hogy a közösségi és a felhőalapú szolgáltatások terjedéséhez immár feltöltési irányban is nagy sebesség kell, ezért különleges megoldással a mai HSPA-hálózatok feltöltési sebességét megháromszorozták, s mindezt úgy, hogy a készülékek szoftverét nem kell módosítani.

A Huawei azonban az LTE-technológia sebességét duplázta meg 225 megabitre, mindezt úgy, hogy a rendszer rugalmasan tudja váltogatni az épp használt frekvenciákat, attól függően, hogy melyik tartománynak a legelőnyösebb a használata. AZ LTE-Advanced (LTE-A, magyarul LTE Haladó) szinthez tartozó Huawei-megoldás jelentősen javítja az egy adott spektrumbeli erőforrások hasznosíthatóságát, és növeli az egyes felhasználók által elérhető maximális sebességet, akárcsak a hálózat teljes kapacitását. Nem mellesleg, a gyártó finomabbnál finomabb megoldásokat használ arra is, hogy a növekvő adatforgalom közepette wifi és más adatátviteli technológiák segítségével tehermentesíthessék a mobilhálózatokat.

Látogató a sok új megoldást bemutató Huawei standja előtt, Barcelonában
Látogató a sok új megoldást bemutató Huawei standja előtt, Barcelonában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.