A tömeges távmunka a jövő munkahelye

Egy hazai informatikai fejlesztésnek köszönhetően sok ezer ember számára válhatna valósággá az elmúlt évek egyik internetes slágere, a távmunka. Az Ipsos honlapjára (www.ipsos.hu) nemrég felkerült tanulmány szerint minden ötödik alkalmazott (17 százalék) távmunkában tevékenykedik.

Legalábbis a fejlett világban. Mert hazánkban a távmunka a világátlagtól drámai módon lemaradva a foglalkoztatottak mindössze 3 százalékát érinti. A távmunkához Magyarországon hiányzik a megfelelő szabályozói környezet, illetve a cégek nehézkessége és a társadalmi méreteket öltő bizalomhiány is akadályt jelent. Az Ipsos-felmérés szerint is a magyar munkavállalók a nemzetközi átlaghoz hasonló (37 százalékos) arányban dolgoznának teljes munkaidőben távmunkásokként.

Ehhez azonban nem elég az otthoni iroda vagy akár az internetezésre alkalmas okostelefon, de a munkavállalónak a szaktudáson kívül megfelelő személyiségjegyekkel is kell rendelkeznie. Megbízhatóság, precizitás, hatékony időbeosztási képesség, megfelelő motiváltság és együttműködési készség mellett rugalmas gondolkodásra és nagy teherbírásra van szüksége.

Eközben egy ígéretes új jelenség tűnt fel: a tömegek számára a neten kiszervezett munka, a „crowdsourcing” (angolul: Crowd = tömeg, sourcing = kiszervezés). Hazánkban az első és legnagyobb projekt, amely digitalizálással is foglalkozik, a www. otthonrol.hu címen érhető el. Működésének lényege egy program, amely „feldarabolja”, majd összefűzi a digitalizált adatokat. Például a digitalizálni szánt információt – mondjuk egy kávéházban felvett interjút vagy egy kézzel kitöltött űrlapot – kis részekre tördeli szét, majd a sok apró részletet egyesével, de egyszerre adja ki a gépírást vagy egyéb feldolgozást végző „távmunkásoknak”. Így megoldható, hogy egy hosszabb, felvett beszélgetést több tucat egyperces részre vágnak, majd ugyanennyi gépelőnek osztják ki.

Ők beírják, és egy-két perc alatt elkészülnek a digitalizálással, ami egyetlen embernek órákba telt volna. A részekre darabolást, a részek szétosztását, majd újra összefűzését automatikusan végzi egy szoftver, amely 3,5 éves saját kutatás-fejlesztés eredménye. „A rendszer a mesterségesintelligencia-használatra épül, az emberi élőmunkával kiegészülve alkot egy komplex egészet” – tudjuk meg az Otthonrol.hu oldalt üzemeltető Skawa vezetőjétől, Benedek Balázstól. A Skawa egy innovatív kezdő internetes vállalkozás, divatos néven „startup”, nem bíz semmit a véletlenre:

„A beszédfelismerésben a BME szakembereivel dolgozunk együtt. A közös kutatás-fejlesztés munkáját az Innocsekk Plusz pályázat megnyerése tette lehetővé. A rendszer tesztelésében nagy segítséget nyújtott a cég indulása óta elvégzett sok-sok órányi gépelési munka.

Rá kellett azonban jönnünk, hogy 20 000 ember – ennyien regisztráltak – számára nincsen elegendő legépelendő, magyar nyelvű hanganyag a világon, így egyéb területek felé is nyitottunk – fogalmaz Benedek.

A sok kétes értékű távmunkát kínáló weboldal közül hazánkban az Otthonrol.hu azzal is kiemelkedik, hogy cégek és magánszemélyek számára jogilag is garantált, szerződéses keretben működő megoldást nyújt egyes munkafolyamatok elvégzésére. Fontos, hogy az Otthonrol.hu sohasem kér előre pénzbefizetést, vagyis nem átverős pénzlenyúlásról van szó.

Nem állás, nem megélhetés, egyelőre csupán kiegészítő jövedelem. Jelenleg főleg általános számítógép-ismeret, gépelési tudás, telefonos készség vagy nyelvtudás kellhet a munkavégzéshez.

A végezhető munkák köre széles: hang- és videoanyagok gépelése, internetes keresés, telefonhívások, videokamerák képének analizálása, szkennelt űrlapokon kézzel írott válaszok begépelése van a palettán.

Jelenleg a honlapon keresztül végzett legtöbb munka gépelésből (hang, kép) és telefonos munkák végzéséből származik, de a kitörési pont a március elején induló, kimondottan weboldalak fordítására specializálódott, nemzetközi startupdíjat nyert EasyLing.com rendszer.

Ehhez folyamatosan vizsgáztatják a fordítókat. A legújabb kihívásnak – a crowdsource-alapú weboldalfordításon túl – az ipari/közterületi videokamerák képének elemzését tartják.

Aki már próbált távmunkában dolgozni, biztos találkozott a kritikus pontokkal, pl. a rábízott bizalmas adatok kezelésének problémájával: a „crowd-sourcing”-ban végzett távmunkáknál is megoldandó gond az adatvédelem. Ezt a szokásos titoktartási nyilatkozat szerződésbe foglalása mellett az is garantálja, hogy a feldarabolt anyagok egyes részei önmagukban értelmetlenek. A tömeg szerencsés esetben a minőségbiztosításban is segítséget jelenthet: elvégre több szem többet lát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.